<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

De KJD als impuls voor een levend geloof: ‘In mijn parochie zijn ook jongeren, maar niet zo veel als hier’

Jochem Wijma 4 november 2024
image
In Ede werd afgelopen zaterdag de Katholieke Jongerendag gehouden. Aan het eind van de middag werd de Mis gevierd. Foto's: Emma Koevoets

Zaterdag was Ede voor een dag de ontmoetingsplek voor katholieke jongeren in Nederland. Vanuit het hele land waren zo’n zevenhonderd jongeren naar de Katholieke Jongerendag gekomen om geïnspireerd te worden en elkaar te inspireren. “Je voelt je verbonden met elkaar en met medegelovigen, want je hoort allemaal bij God.”

“Ik zou haast zeggen, proficiat.” Bisschop Rob Mutsaerts sluit zijn preek af met het feliciteren van de bijna zevenhonderd jongeren met hun geloof. Het is goed om katholiek te zijn, zo wil de bisschop maar zeggen. 

Een boodschap die er in de met wierook gevulde zaal als zoete koek ingaat. Normaal houden evangelische gemeenten hier hun dienst, nu wordt er een eucharistieviering gehouden.  

Een beetje plezier

Streef naar heiligheid, zo spoort Mutsaerts de deelnemers aan de Katholieke Jongerendag (KJD) in zijn preek aan. En heb elkaar onvoorwaardelijk lief. Verbinding, het is een kernwoord van de dag. Het thema van dit jaar, Connect, komt in elk gesprek terug. 

image
Van links naar rechts Mees, Alexander, Ferdinand en Anne. Beeld: Jochem Wijma

“Je voelt je verbonden met elkaar en met medegelovigen, want je hoort allemaal bij God”, zo legt Mees (16) uit wat hij met het thema heeft. Hij is samen met een vriend vanuit het Noord-Brabantse Riethoven naar Ede gekomen. Naast “een beetje plezier maken” hoopt hij ook nieuwe mensen te ontmoeten en wat nieuws te leren. 

Directeur van DAF

Die inspiratie kan hij vinden op een achttal workshops die worden gegeven. Zo vertelt Harald Seidel, in het dagelijks leven directeur van autobedrijf DAF, over zingeving en vreugde. En in een workshop van de dominicaan Richard Steenvoorde wordt dieper ingegaan op de bijbelse herkomst van de Eucharistie.

image
Sfeerbeeld van de KJD.

Genoeg te leren dus, maar Alexander Laurentius (18) hoopt ook van andere deelnemers te leren. Ook hij werd door een vriend op de KJD geattendeerd. “Vorig jaar was ik bij de Wereldjongerendagen in Lissabon. Dit is iets vergelijkbaars.”  

Dappere jongeren

Op deze zaterdag hoopt hij zijn relatie met God te verdiepen en ook bepaalde aspecten van het geloof beter te leren begrijpen. “Ik denk dat als ik met andere mensen spreek over hoe zij dat ervaren, ik misschien ook inspiratie en een beter begrip kan krijgen.” 

image
De Blauwe Zusters waren ook aanwezig op de KJD.

Als jongere onderdeel zijn van een vergrijsde Kerk vindt hij eigenlijk heel dapper. “De meeste jongeren zijn er heel erg op tegen, omdat het ingaat tegen de moderne wereld. Dan is het mooi dat er nog jongeren stevig in hun schoenen staan, jongeren voor wie het niet uitmaakt hoeveel mensen er nog naar de kerk gaan.”

Levend geloof

“Als je alleen maar tachtigplussers om je heen hebt is het een stuk lastiger om te geloven”, denkt Arieke van Reeken (25) desondanks. Van Reeken is de projectleider en een van de hoofdverantwoordelijken van de dag. 

image
Arieke van Reeken, projectleider van de KJD.

Ze hoopt jongeren met de dag een impuls te geven voor een levend geloof. Een persoonlijke ontmoeting met God is daarvoor heel belangrijk. “Als je God zelf hebt kunnen ervaren, dan is het makkelijker om in Hem te geloven dan wanneer je alleen gelooft omdat je ouders of de pastoor het zeggen.” 

Traditioneel en charismatisch

Vorig jaar was de eerste Katholieke Jongerendag sinds 2015. Ten opzichte van 2023 is, naast de hogere opkomst, alleen de locatie veranderd. Er is meer ruimte, ook voor de infomarkt. Daar krijgen uiteenlopende katholieke organisaties de ruimte zich aan de deelnemers voor te stellen. 

Volgens Van Reeken is het wel zoeken naar een balans tussen het traditioneel en het meer charismatisch katholieke. “Soms kunnen we als katholieken best ver uit elkaar liggen. En juist op deze dag willen we iets organiseren waar iedereen zich welkom voelt.” Ook in de Mis is dat terug te horen, met een combinatie van Nederlandse, Engelse en Latijnse liederen.

Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te bladeren.

Veeg naar links voor meer (sfeer)beeld.

Met het thema Connect heeft de KJD proberen aan te sluiten bij het Jaar van het Gebed. “In gebed maak je natuurlijk heel specifiek een connectie met God. Dus het gaat om de verbinding met elkaar, maar ook heel bewust met God.” 

Gebed als zuurstof

De kracht van het gebed is wat Ferdinand Becker (26) het meest raakt. De Dordrechtenaar ziet veel bekende gezichten van de Wereldjongerendagen in Lissabon waar hij vorig jaar bij was. Ook bezocht hij de WJD@HOME op Ameland. “Je hebt elkaar een halfjaar gemist en nu kun je weer met elkaar meereizen op de geloofsweg, elkaar weer vragen stellen.” 

image
De Katholieke Studenten Nijmegen.

Naast het thema verbinding loopt dus ook gebed als een rode draad door de dag. Pater Esko Kissboat houdt er een workshop over, en is ook de spreker die de dag opent. “We zouden kunnen zeggen dat gebed de zuurstof van de ziel is. Bidden is als ademhalen”, aldus Kissboat.  

Plek voor zoekers

Na Kissboat wordt het podium geboden aan de lancering van twee nieuwe initiatieven. De app Katholink, door Jong Katholiek geïnitieerd, wil een centraal platform bieden waar jongeren alle katholieke activiteiten en evenementen kunnen vinden. Ook worden er linkjes gedeeld naar inspiratiebronnen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KN Jong (@kn.jong)

Een van die bronnen is Credo, dat afgelopen zaterdag eveneens gelanceerd werd. Credo wil een plek zijn waar geïnteresseerden in het katholieke geloof terecht kunnen met hun geloofsvragen en geïnspireerd kunnen worden door katholieken zoals influencer Romy Kersten en KN Jong-columnist Paul Graas. 

Oosterse spiritualiteit

Anne (25) is zo’n nieuwe katholiek waar Credo zich op richt. “Ik ben best nog wel zoekende. Wat is er allemaal, wat betekent het geloof voor mij.” Op de KJD hoopt ze iets te vinden wat ze mee kan nemen in haar geloofsleven. Anne werd christelijk opgevoed, maar verloor haar geloof. 

image
Broeder Stefan Ansinger in gesprek met deelnemers aan de KJD.

“Ik ben toen veel met oosterse spiritualiteit bezig geweest. Maar op een gegeven moment hoorde ik verhalen van mensen die weer gingen geloven. Ik ging weer bidden. Dat raakte me en deed me goed.” Voor de Nijmeegse is het een hele verademing om weer medegelovigen te leren kennen. “In mijn parochie zijn ook jongeren, maar niet zo veel als hier.

image
Clarianne Haarsma (links) en Zaklina Melis, van Jong Katholiek.

“Geloof is springlevend in ons seculiere kikkerlandje”, zo concludeert dan ook Kissboat als hij de opkomst bekijkt. Dat ziet Clarianne Haarsma, lid van het kernteam van de organisatie, ook. “Het draait om het uit je eigen parochie durven stappen. Op zo’n dag kun je zien hoe actief katholieken in Nederland zijn. Misschien ben je een beetje alleen in je parochie, maar vandaag kun je zien dat we hier in Nederland ook nog best een leuke Kerk hebben.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.