Het is “een groot geschenk dat er zoveel kinderen en jonge mensen zijn”, zo zei paus Franciscus tot de toegestroomde menigte in een van de armste én jongste landen ter wereld.
In een land met 1,3 miljoen inwoners – waarvan 96% katholiek is – kwamen naar schatting van de lokale autoriteiten 600.000 mensen bijeen voor de Mis met de paus op 10 september in een park in Tasitolu, ongeveer vijf kilometer buiten de hoofdstad van Oost-Timor, Dili. Ze kwamen uit heel Oost-Timor, maar ook uit Indonesië.
Mensen die bij de metalen barrières zaten die het dichtst bij het altaar stonden, zeiden dat ze om 4 uur ‘s ochtends op de plek waren aangekomen voor de Mis om half 5 ‘s middags. Ze doken onder geel-witte paraplu’s om de ergste effecten van de intense zon op een vrijwel wolkeloze dag te vermijden.
Zelfs premier Xanana Gusmão en leden van zijn regering arriveerden meer dan een uur te vroeg; terwijl ze plaatsnamen op een stenen platform vlakbij het altaar, droegen zij ook de speciale paraplu’s voor pauselijk bezoek, hoewel ze deze neerlegden toen de Mis begon.
Voor de Mis stelde Gusmão paus Franciscus voor aan een lange rij mensen die ziek zijn of een handicap hebben. De paus zegende ieder van hen terwijl de premier hen overeind hielp en/of voortjoeg.
De gebeden en lezingen kwamen uit de votiefmis voor Maria koningin van de hemel, “de moeder van een koning, Jezus, die ervoor koos klein geboren te worden en zich tot onze broeder te maken, door zijn machtige optreden toe te vertrouwen aan het ‘ja’ van een arme en onschuldige jonge moeder”, zei de paus.
Hij vroeg de menigte na te denken over hoe de geboorte van een kind een moment van vreugde is en hoe “de kwetsbaarheid van een kind een boodschap met zich meedraagt die zo sterk is dat het zelfs de meest verharde zielen raakt”.
Paus Franciscus prees de bevolking van Oost-Timor voor het aanhoudend relatief hoge geboortecijfer en zei dat het “een groot geschenk is dat er zoveel kinderen en jonge mensen zijn, die voortdurend de frisheid, energie, vreugde en het enthousiasme van uw volk vernieuwen.”
Met ongeveer 65% van de bevolking onder de 30 jaar, is Oost-Timor “een jong land en we kunnen elke hoek van uw land zien krioelen van leven”, zei hij.
Als elke baby vreugde brengt, zei de paus, hoeveel te meer moeten mensen zich dan verwonderen over het feit dat God zelf in Christus mens werd “om ons nabij te komen en ons te redden”.
Het antwoord op dat geschenk, zei hij, zou moeten zijn dat we ons openstellen voor God “zodat hij onze wonden kan helen, onze verschillen kan verzoenen en ons leven opnieuw kan ordenen om een nieuwe basis te creëren voor elk aspect van ons persoonlijke en gemeenschappelijke leven.”
“Laten we niet bang zijn om onszelf klein te maken voor God en voor elkaar, om ons leven te verliezen, om onze tijd op te geven, om onze agenda’s te herzien, om iets op te geven om een broeder of zuster te helpen beter en gelukkiger te worden”, zei de paus tegen hen.
Terwijl tientallen inheemse mensen aanwezig waren en traditionele kleding droegen, vertelde paus Franciscus de mensen dat twee traditionele Oost-Timorese symbolen ook spreken over de “kracht en tederheid van een vader en moeder.”
De ‘Kaibauk’, die de hoorns van een waterbuffel voorstelt en als hoofdtooi wordt gedragen, “spreekt van kracht, energie en warmte, en kan de levengevende kracht van God voorstellen”, zei de paus, terwijl de ‘Belak’, die de maan voorstelt en als halsketting wordt gedragen, “spreekt van vrede, vruchtbaarheid en zoetheid, en de tederheid van een moeder symboliseert, die door haar delicate liefdevolle gebaren alles wat ze aanraakt laat gloeien met hetzelfde licht dat ze van God ontvangt.”
Paus Franciscus vroeg de mensen om te bidden dat “wij het sterke en tedere licht van Gods liefde in de wereld mogen weerspiegelen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.