<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

In een Romeinse rij voor Benedictus: ‘Hij was onze bisschop’

Shirley Cottaar, Rome 31 december 2022
image
Bij de Sint-Jan van Lateranen stonden mensen gisteren te wachten om naar binnen te kunnen voor de Mis die er voor emeritus-paus Benedictus werd opgedragen. Foto: Shirley Cottaar

Vrijdag werd in de Sint-Jan van Lateranen een Mis opgedragen voor emeritus-paus Benedictus XVI. Kerkgangers waren vol lof over hem: “We kennen hem persoonlijk als een lieve man.”

In de winkel van Bernardi aan de Via della Conciliazione, dicht bij het Sint-Pietersplein, liggen relatief weinig artikelen met daarop de beeltenis van emeritus-paus Benedictus XVI. Afgaande op wat er wel ligt, zou je denken dat paus Franciscus en paus Johannes Paulus II beter verkopen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar dat er weinig Benedictusartikelen liggen, “betekent niet dat we niet van hem houden”, zegt een verkoper. “Integendeel. Hij is de grootste theoloog die we hebben gekend. Een paus moet sympathie kunnen winnen, daar was hij misschien minder sterk in dan de huidige.”

Een rij voor de Sint-Jan van Lateranen

Aandacht voor de emeritus-paus is er elders in Rome deze avond in elk geval volop. Er staat een rij mensen te wachten om de Sint-Jan van Lateranen te kunnen binnengaan, de kathedraal van het bisdom Rome. Daar wordt een Mis voor Benedictus opgedragen.

“Vanavond kom ik bidden voor emeritus-paus Benedictus XVI”, zegt Maria Rosario Bosco geëmotioneerd. “Als arts ben ik bekend met de laatste levensfase van een mens en daarom wil ik hem met gebed steunen.”

“Benedictus is ook belangrijk voor ons Romeinen omdat hij bisschop van Rome was”
- Parochiane Maria Rosario Bosco

De parochiane van de Sint Jan van Lateranen houdt een exemplaar van Spe Salvi, Benedictus’ tweede encycliek, stevig in haar hand geklemd. Ze heeft er een afbeelding van Benedictus met een paperclip in vastgemaakt.

‘Pausen zijn profeten’

“Eigenlijk raad ik je een ander boek van hem aan”, merkt ze op, “Senza Radici uit 2004. Dat schreef hij met de journalist Marcello Pera. Benedictus benoemde in dat werk de huidige Europese problemen. Die zag hij toen al aankomen. Pausen zijn profeten. En Benedictus is ook belangrijk voor ons Romeinen omdat hij bisschop van Rome was.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verderop in de rij staat de Indiase zuster Nutan, van de congregatie Suore Missionarie di Gesù Eterno. “Ik kom hier vanavond bidden omdat hij zijn leven in dienst van de Kerk heeft gesteld”, vertelt ze. “Hij wilde graag de Kerk verenigen. Hij heeft een goede dienst geleverd.”

‘Ons koor werkte met hem samen’

Rossella Mirabelli is lid van het Coro della Diocesi, het koor van het bisdom Rome. Zij zong tijdens de Mis in de Sint-Jan van Lateranen twee keer solo en was ervan onder de indruk.

“Dit was erg emotioneel voor mij”, zegt ze na afloop. “Ons koor heeft met Benedictus samengewerkt. We kennen hem persoonlijk als een lieve man.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.