<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

Intense repetities maken team van ‘Ruth’ alleen maar hechter

Luuk van den Einden 21 augustus 2021
image
De repetities van Ruth - De Familiemusical zijn in volle gang. Foto: Myrthe Roth

Met nog een maand te gaan tot de opvoering van de Bijbelse musical Ruth werken de deelnemers harder dan ooit om op tijd klaar te zijn voor de première. KN Jong mocht een kijkje achter de schermen komen nemen bij een intensieve repetitieweek.

Zwierende rokken en zwaaiende armen vullen het podium. Wel vijftig kinderen, tieners en twintigers – sommigen bijbels uitgedost, anderen gewoon in een T-shirt – zingen en dansen uitbundig. Regisseur Franz Braun stuift heen en weer, kwistig met opmerkingen en aanwijzingen strooiend, maar het zijn vooral details die hij bijschaaft: de teksten en danspassen kunnen de acteurs inmiddels wel dromen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er is nog een kleine maand te gaan voordat Ruth – De Familiemusical in première gaat. Daarom zijn cast en crew neergestreken in het KISI-hoofdkwartier in Helmond voor een intensieve, negen dagen durende repetitie. Iedere scène wordt minutieus uiteen geplozen; dat kan volgens coördinator Harm Ruiter soms wel twee uur in beslag nemen. “Nu worden echt de puntjes op de i gezet”, zegt hij.

Intensieve repetities

De repetities zijn intensief, maar daar lijdt de sfeer niet onder. De groep is al twee jaar aan het oefenen en is zo’n dertig tot veertig dagen per jaar samen. Die intensiteit maakt de groep juist alleen maar hechter, ziet Ruiter: “Iedereen kent elkaar goed, er wordt veel gedeeld: vreugde en soms een traan. Woensdag hadden we bijvoorbeeld een rustmoment na een intense dag: dan worden veel persoonlijke verhalen innig gedeeld.”

Voor veel deelnemers geldt de groep ook als de belangrijkste drijfveer om mee te doen met de musical. De 22-jarige Sanne, een van de actrices die Ruth speelt (bijna alle rollen worden door meerdere spelers vertolkt), heeft heel bewust vanwege de groep ervoor gekozen om mee te spelen. “Al sinds mijn negende ben ik actief bij KISI; ik voel me thuis in de groep”, zegt ze. “Je bouwt hier je geloof en vriendschappen op. Musicals vind ik heel leuk, maar de groep geeft wel echt de doorslag.”

“Als je je intensief op dit project loslaat en je eigen grenzen ontdekt, zie je dat je gebed, anderen en God nodig hebt.”
- Harm Ruiter, KISI-coördinator

Een musical steunt niet alleen op de acteurs: er is ook een omvangrijke crew die zich over allerlei zaken achter de schermen ontfermt. David, 23 jaar, is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het licht, de rigging en de draadloze systemen. Ook hij doet omwille van de groep mee. “KISI heeft me veel gebracht, nu en vroeger, en daarom wil ik iets teruggeven aan de kinderen en tieners van nu”, vertelt hij. “Als we oefenen is de sfeer druk, maar er is altijd tijd voor elkaar. We doen alles samen; je helpt ook anderen bij dingen die niet jouw taak zijn.”

“Ik heb tijdens het oefenen nieuwe vrienden gemaakt”, zegt de 12 jaar oude Samuel nadat hij op het toneel een scène heeft geoefend. Hij speelt een jonge David, de achterkleinzoon van Ruth: in de musical vertelt zijn grootvader Obed Ruths verhaal, waarbij psalm 23 als rode draad de beide verhalen verbindt. In zijn mantel en sandalen ziet Samuel er al echt uit als de herdersjongen met de koninklijke toekomst. “Het is mooi om mee te doen. De groep is heel leuk.”

Herkenning

De deelnemers leren niet alleen zingen, dansen en acteren, maar ontwikkelen zich ook op persoonlijk vlak, legt Ruiter uit. “Bij een intense samenwerking zoals hier stap je buiten je comfortzone en leer je ook je eigen limieten kennen. In die zin is dit proces een leerschool voor het echte leven.” Het verhaal van de musical, gebaseerd op het Bijbelboek Ruth, kan daarbij voor reflectie zorgen. “In Ruth zijn dingen als afscheid en opnieuw beginnen een belangrijk thema, net als in het echte leven.”

“Ik herken mezelf in haar”, zegt Sanne over haar personage Ruth. Aanvankelijk deed ze auditie voor de rol van Ruths zus Orpa; als Ruth kon ze zichzelf niet voorstellen. “Ik dacht dat Ruth niet bij mij paste, maar toen ik zag met hoeveel overgave er hier gespeeld wordt, durfde ik het ook aan. De band die ze heeft met haar schoonmoeder Naomi en met God, herken ik.”

Sanne probeert in haar vertolking van Ruth te putten uit dingen die ze zelf heeft meegemaakt. Net als Ruth weet ze bijvoorbeeld hoe het is om in een vreemd land te wonen. “Ik heb een tussenjaar in Oostenrijk gedaan, waar ik meewerkte aan de Oostenrijkse opvoering van Ruth, maar door heimwee ben ik eerder gestopt”, zegt ze. “Nu opnieuw meedoen voelt als het afronden van die reis.”

  • Regisseur Franz Braun (oranje shirt) geeft aanwijzingen. Foto: Laurien Broeders
    Regisseur Franz Braun (oranje shirt) geeft aanwijzingen. Foto: Laurien Broeders

Anderen en God nodig

Tussen alle hectiek van de repetitieweek door is er ook nog plaats voor het geloof. KISI draait namelijk in de eerste plaats om geloven, aldus Ruiter. “Met elkaar verdiepen we het geloof en daardoor willen we ook iets delen, dat doen we via deze musical.” Tijdens de voorbereidingen zijn er ook Missen, biechtgelegenheden en geloofsverdieping; zo staat de repetitieweek ook in het teken van dieper doordringen tot de Bijbel. “Als je je intensief op dit project loslaat en je eigen grenzen ontdekt, zie je dat je gebed, anderen en God nodig hebt”, zegt Ruiter.

De deelnemers zelf vinden vooral het samenzijn met gelovige leeftijdsgenoten belangrijk. “Het grootste deel van mijn katholieke vrienden heb ik hier”, zegt David. “Hier beleef ik het geloof met leeftijdsgenoten binnen een echte vertrouwensband.”

“De katholieke gemeenschap hier bouwt mij op”, vertelt Sanne. Het afgelopen jaar kon ze door corona minder naar de kerk, maar in de groep voelt ze dat het geloof leeft. “Er zijn diepe vriendschappen, we delen lief en leed met elkaar: ik voel God door de mensen om me heen.”

Zenuwkriebels

Op het podium zingt de cast het slotlied. Vervolgens wordt de buiging voor het publiek geoefend. Dat is met zo’n grote groep geen overbodige luxe, zo blijkt uit de nodige botsinkjes. Vooruitblikken op de première levert de deelnemers de nodige zenuwkriebels op. “Tegen die eerste voorstelling zie ik een beetje op”, bekent David. “Er staan straks een vrachtwagen vol apparatuur en een lege hal op ons te wachten. Maar het wordt ook echt kicken als de opbouw klaar is en de opvoering kan beginnen.”

https://www.kn.nl/donaties/

“Ik denk dat veel mensen door het verhaal geraakt worden”, zegt Samuel. “Ik hoop dat we het goed doen. Ik vind het spannend, maar heb er ook veel zin in.”

Ook Sanne zegt nerveus te zijn voor het “circus” van alle opvoeringen. “Maar het is iets om nooit meer te vergeten. We zijn met een groot team, we doen het allemaal samen.”

Opvoeringen van Ruth – de familiemusical zijn op 19 september in ’s-Hertogenbosch, op 25 september in Aalsmeerderbrug en op 2 oktober in Veenendaal te zien. Kaartjes zijn hier te koop.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.