Paus Franciscus brak met de eeuwenoude traditie om gebruik te maken van de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo. Nu hopen de inwoners van het stadje vurig dat paus Leo XIV de traditie weer in ere herstelt.
Zoals gebruikelijk slenteren de toeristen rustig over het zonovergoten Piazza della Libertà Maar ‘i castellani’ zijn onrustig na een bliksembezoek van de nieuwe paus op Hemelvaartsdag.
Alle ogen van de in allerijl verzamelde mensenmassa waren op 29 mei gericht op de balkondeuren van het Apostolisch Paleis in Castel Gandolfo. Iedereen hoopte een glimp van Paus Leo XIV op te vangen. De deuren bleven gesloten – Amerikaanse vlaggen en uitbundig applaus ten spijt.
Hoewel het om een privébezoek bleek te gaan, reageerden vooral de inwoners emotioneel. KN sprak met enkele bewoners over een diep gekoesterde wens: de terugkeer van de paus naar Castel Gandolfo.
“Het was een grote schok voor ons dat paus Franciscus brak met de eeuwenoude traditie van de zomerresidentie”, zegt bareigenaar Maurizio Carosi.
“Hij is één keer gekomen voor de viering van Maria Hemelvaart. Omdat ik dienst had in de sacristie van onze kerk, mocht ik hem persoonlijk de sleutel overhandigen. Toen ik aangaf de Heilige Vader snel weer te willen zien, antwoordde hij mij niet. Hij is daarna niet meer teruggekomen en bleef in Casa Santa Marta.”
De bezoekersaantallen in Castel Gandolfo liepen daardoor drastisch terug en de economie stortte er in. Franciscus besloot uiteindelijk van het Apostolisch Paleis in het stadje een museum te maken.
Carosi: “Daardoor trok het toerisme weer wat aan. Daar ben ik Franciscus erg dankbaar voor. Het was ook een mooi gebaar om toeristen de kans te geven de residentie te bezichtigen.”
“Onze gemeenschap is met de pausen opgegroeid”
- Bareigenaar Maurizio Carosi
“Maar het gaat niet alleen om de commercie”, benadrukt Carosi. “Onze gemeenschap is met de pausen opgegroeid. Castel Gandolfo werd in de zomer het ‘Kleine Rome’ genoemd door alle pelgrims die kwamen om hier de Mis bij te wonen. Paus Benedictus XVI hield hier zelfs zijn audiënties.”
Een levensgroot schilderij van een Zwitserse gardist prijkt aan een muur in zijn bar. “Die is al dertien jaar in onafgemaakte staat, en ik laat hem pas afmaken als de paus terugkeert”, lacht Carosi. “Ik ben er van overtuigd dat hij terugkomt deze zomer.”
Dit geldt ook voor Luciano Mariani. Zijn familie beheert al generaties lang – sinds 1882 – een hotel en restaurant aan de Via Gramsci.
“Hier zie ik van kinds af aan al de pausen aankomen met hun gevolg vanuit Rome, vanaf mijn eigen huis. Vroeger waren dat karren, nu zijn het auto’s met beveiliging er omheen. Dat weerzien met de pauselijke stoet gaf mij altijd een fantastisch gevoel.”
Aan de achterzijde van het hotel heeft de gast een prachtig uitzicht op het meer van Albano. Mariani: “Paus Benedictus zei dat hij hier graag kwam vanwege de bergen, het meer, het uitzicht op zee en de ‘gente buona’ (de goede mensen, sc).
Natuurlijk ging het werk van de paus gewoon door in de zomer. Er zijn hier hele encyclieken geschreven. De ontvangst door de paus van hoogwaardigheidsbekleders, bisschoppen en ambassadeurs draaide op volle toeren. Dagelijks was er even tijd voor de paus om in de verkoeling een korte wandeling te maken in het groen.”
De foto’s bij Mariani thuis aan de wand tonen een warme band en lange familiegeschiedenis met wel zes verschillende pausen. “Ik ben een echte ‘papalino’” zegt Mariani trots, wat zoiets betekent als een zeer trouw volgeling van de paus. “Ik hoop vurig dat paus Leo XIV terugkomt naar Castel Gandolfo Misschien geven de Augustijnse roots van onze Thomas van Villanova kerk de doorslag.”
Castel Gandolfo en de pausenCastel Gandolfo is een gemeente van de stad Rome die deel uitmaakt van de beroemde Castelli Romani. Het stadje telt ongeveer 8200 inwoners. Castel Gandolfo is vooral bekend als de zomerresidentie van pausen en tijdelijk verblijf van emeritus-paus Benedictus XVI. Paus Franciscus heeft de pauselijke villa’s zelf nooit betrokken. In 2016 veranderde hij het pauselijk paleis in een museum. Op 2 februari 2023 lanceerde Franciscus het project ‘Borgo Laudato si’ dat is geïnspireerd op zijn gelijknamige encycliek. Met dit project werden o.a. de tuinen opengesteld voor het publiek en kwam er een educatief programma op het gebied van ecologische integratie. Meer informatie hierover: laudatosi.va. |
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.