fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pastoor Wilson Varela maakt kennis met de pas gevaccineerde dorpsbewoners in zijn kerk. Foto: Ramon Mangold
Reportage

Na het prikken de kerk in: Kessel komt de coronaklap voorzichtig te boven

Francesco Paloni 20 mei 2021

In coronabrandhaard Kessel opent de Maria-Geboortekerk haar deuren voor de dorpsbewoners. Niet voor gebed of aanbidding, maar om ze op te vangen, terwijl ze onder toezicht van een arts wachten op mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin.

Daar stromen ze binnen, de pas gevaccineerden, aan de deur welkom geheten door de gastvrije pastoor. De meesten kijken beduusd om zich heen, maar het zien van een paar bekende gezichten geeft al snel een vertrouwd gevoel in de kerkbanken van de Kesselse Maria-Geboortekerk. 

Toegegeven, de dorpsbewoners zijn een beetje van hun à propos. Ze hadden niet verwacht juist in de kerk te moeten wachten op eventuele bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin, dat luttele minuten eerder in hun lichaam is ingespoten. Maar ook het vaccin zelf, dat veelvuldig in het nieuws kwam omwille van zeldzame ernstige bijwerkingen, is niet de voornaamste reden van hun ongemak. 

https://www.kn.nl/abonnementen/

De wonden zijn nog niet geheeld in Kessel, een pittoresk Noord-Limburgs dorpje aan de Maas. Bijna iedereen kent wel iemand die aan corona is overleden, toen het virus in het voorjaar van 2020 hevig huishield in het dorp. Het buitengewoon hoge sterftecijfer – vier keer zo hoog als gemiddeld – was ook zichtbaar in de parochie: waar normaal in een jaar 22 begrafenissen plaatsvinden, waren dit er destijds dertig in een maand. 

Maar daar bleef het in Kessel niet bij. De dood van de geliefde pastoor Louis Verhaag (82) op Tweede Pinksterdag betekende een nieuwe klap voor de hechte dorpsgemeenschap. De priester overleed aan een hartstilstand, aan de vooravond van de langverwachte dag waarop vieringen voor het eerst weer toegankelijk waren voor gelovigen. 

Mogelijk was Verhaag overwerkt door de vele begrafenissen in maart en april vorig jaar, denkt zijn opvolger Wilson Varela (42). “Hij heeft zijn leven gegeven voor de mensen hier”, zegt de priester, die in november deken werd van Horst en ook Kessel onder zijn hoede kreeg. In 1999 kwam hij uit Colombia naar Nederland om priester te worden in ons land. 

Artikel verder lezen? Koop de editie in onze webwinkel of lees het artikel via KN Digitaal

https://www.kn.nl/abonnementen/