Ook deze zomer weer bood het Kloosterhotel ZIN in Vught onderdak aan gezinnen en alleenstaanden met een smalle beurs. Zodat zij zich kunnen laven aan de rustgevende sfeer van het voormalig klooster én aan de luxe en weelde van een hotel.
In het serene en historische Kloosterhotel ZIN, opgericht in 2001 door de congregatie van de Fraters CMM (Fraters van Tilburg), worden jaarlijks de Vakantieweken georganiseerd voor mensen met een smalle beurs.
De Eleousacommuniteit van de fraters, gevestigd op het landgoed Steenwijk in Vught waar ook het kloosterhotel is gevestigd, organiseren die weken, samen met vrijwilligers. Per jaar komen er gemiddeld zo’n 75 mensen op af, volwassenen en kinderen, die zich een week lang mogen onderdompelen in ‘het kloosterleven’, maar dan met de luxe van een sterrenhotel.
Het terrein van ZIN ademt een bijzondere sfeer. Het is een oase van rust, doordrenkt met katholieke waarden van barmhartigheid en broederschap. Het is ook de plek waar alle fraters van Nederland begraven liggen, te midden van een bosrijke groene omgeving.
Hier komen op dag één van de Vakantieweken op 29 juli 44 gasten bij elkaar, een twaalftal gezinnen. Om de beurt arriveren ze. Onwennig om zich heen kijkend, hun weg zoekend. Ze worden hartelijk ontvangen en door een van de vrijwilligers naar hun kamer gebracht.
Na de lunch worden ze allemaal gedirigeerd naar de tuinkamer, waar de opening plaatsvindt. Mensen die elkaar niet kennen, zoeken hun plek in de kring met stoelen die klaar staan. Dan vindt een eerste kennismaking plaats en wordt het programma toegelicht. Elke dag vinden activiteiten plaats waar de gasten voor kunnen intekenen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor eigen invulling.
Frater Broer Huitema, die de coördinatie en voorbereiding in handen heeft, vertelt: “De kinderen weten elkaar snel te vinden, gaan samen spelen en op verkenning uit. Er is veel vrijheid, maar we vinden het belangrijk om samen te eten. Dat geeft een gevoel van gemeenschap. Tijdens de maaltijden lezen we korte verhaaltjes voor met een boodschap, die zowel voor kinderen als volwassenen begrijpelijk zijn.”
“We hebben sinds enkele jaren de eerste week alleen voor gezinnen gereserveerd en de opvolgende week voor alleenstaanden en stellen. Zo is er aandacht voor iedereen”, aldus Corelia den Brok, die verantwoordelijk is voor de algehele leiding tijdens deze weken. “Deelnemers aan de Vakantieweken komen overal vandaan, en komen binnen via ‘tussenpersonen’ of andere organisaties voor mensen met een krappe beurs.”
De spiritualiteit en katholieke waarden van de communiteit spelen een belangrijke rol. Den Brok: “Dat komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de dagsluiting in de kapel. Dan staan we stil bij wat er geweest is en wat we voor elkaar hebben kunnen betekenen. In de kapel hangt ook een kopie van ‘De werken van Barmhartigheid’ van de Meester van Alkmaar, wat vaak uitnodigt tot gesprek.”
“We geven er geen les over, maar mensen vragen er uit zichzelf naar, wat het betekent. De kinderen zijn vaak geraakt door de manier van bidden, die ze niet kennen. Soms vragen ze door op woorden en betekenissen en heel vaak willen ze weten: ‘Waarom doen jullie dit? Verdienen jullie hier geld mee?’ ‘Nee we doen dit vrijwillig’, zeggen we dan. Dit zo over te mogen dragen, hoe fijn het is om dienstbaar te zijn, is heel heilzaam.”
“Kinderen kunnen kind zijn, ouders worden ontzorgd”
Huitema licht toe hoe het initiatief van de Vakantieweken tot stand kwam: “Tijdens de vakantieperiode stond het hotel leeg. Dat schiep ruimte om voor mensen die om financiële redenen of anderszins niet met vakantie kunnen – gezinnen maar ook alleenstaanden – een vakantieweek te organiseren. Voor de fraters, maar ook voor Kloosterhotel ZIN is het een manier om die spiritualiteit van barmhartigheid concreet vorm te geven.”
“We vragen aan alle deelnemers een kleine eigen bijdrage, maar als mensen dat niet kunnen betalen, is dat geen probleem. Sponsoren ondersteunen ons al jarenlang, en het hotel biedt de weken aan voor een schappelijke prijs, waardoor wij het uiteindelijk zoveel mogelijk gratis kunnen houden.”
Het team van vrijwilligers speelt een cruciale rol in het succes van deze weken. “We hebben een geweldig team waar we al jaren op kunnen rekenen”, vertelt Huitema. “Vrijwilligers fungeren als gastheer en gastvrouw, anderen geven workshops zoals sieraden maken, bloemschikken, zeepsteen bewerken en schilderen, en vermaken de kinderen.”
“We willen dat de gasten de luxe en weelde van het hotel mogen ervaren”, benadrukt Huitema. “Ze hoeven nergens mee te helpen. Vrijwilligers doen de afwas, ruimen op en maken de tafels gereed. Ook medewerkers van ZIN ondersteunen ons, zoals koks, gastvrouwen en niet te vergeten het ZIN-team, een groep mensen met een verstandelijke beperking die in het kloosterhotel meehelpen in de huishouding.
Het is mooi om te zien hoe kinderen, maar ook hun ouders opbloeien in deze omgeving. Ze krijgen hier de kans om echt kind te zijn en te genieten van de vrijheid die het terrein biedt. Ondertussen worden de ouders ontzorgd, doordat er vrijwilligers zijn die omkijken naar hun kinderen.”
Al snel na de eerste dag verandert de sfeer. Mensen die elkaar een dag eerder nog onwennig aankeken, vormen nu een hechte groep. “We merken dat mensen zich snel vrij voelen om mee te doen aan workshops en activiteiten”, zegt Den Brok. “Zelfs als het weer tegenzit, zoals tijdens een regenachtige zomer, blijft de groepscohesie onvoorstelbaar sterk. Gezelschapsspellen en gezamenlijke activiteiten zorgen voor een band die mensen vaak niet meer loslaten.”
Huitema en Den Brok hebben elk hun eigen drijfveren waarom ze doen wat ze doen: “Ik doe dit vanuit wie ik ben en niet specifiek ‘vanuit mijn geloof’”, zegt Huitema. “Geloof speelt een rol, maar meer impliciet in onze daden, door wat we doen. Als gemeenschap proberen we iets te betekenen voor anderen.”
Den Brok vertelt hoe ze zelf ooit tien jaar geleden bij de fraters aankwam. “Ik was ontheemd en had een plek nodig. Toen ben ik door de fraters ontzettend fijn en liefdevol opgevangen. Ik leerde van hen iets waar ik nu nog alle dagen profijt van heb. Dat de genade en liefde die ik naar anderen uit, ook bij mij mocht terugkomen. Ik was katholiek opgevoed, wat betekende altijd voor de ander klaar te staan en dan pas aan jezelf denken. Bij de fraters leerde ik juist hoe belangrijk het is om die barmhartigheid eerst naar jezelf te richten, en dan pas op de ander. Zo ben je veel beter in staat tot daden van barmhartigheid. Ik ben heel idealistisch en doe daarom ook wat ik nu doe.”
Aan het eind van hun verblijf worden de gasten gevraagd om een korte reactie. Zo ook dit jaar. Een kind van acht jaar verwoordde het zeer kernachtig: “Ik vond het geweldig.” Bij de groep volwassenen was het met name de rust, die ze zochten en eindelijk vonden in het kloosterhotel.
Unaniem prezen de gasten het eten en de hele verzorging. “Ik voelde me zo in de watten gelegd”, was een veelgehoorde reactie. Huitema vertelt: “Aan het eind kregen we applaus maar ook de gasten gaven elkaar applaus. Hoe gasten met elkaar omgaan bepaalt net zo goed het succes van de Vakantieweken. Alle reden voor de fraters om er vooral mee door te gaan!”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.