Wat hebben wolkenkrabbers, economische voorspoed en digitalisering met liefde te maken? Alles, zei paus Franciscus vandaag tijdens de Mis in het Nationale Stadion van Singapore. Volgens de paus heeft het land haar succes te danken aan “verhalen van liefde”.
“Als er iets goeds bestaat en standhoudt in deze wereld, dan is dat alleen omdat liefde heeft gezegevierd over haat, solidariteit over onverschilligheid, vrijgevigheid over egoïsme”, zei paus Franciscus vandaag tijdens de Mis in het Nationale Stadion van Singapore.
Zonder liefde “zou niemand hier in staat zijn geweest om zo’n grote metropool tot stand te brengen, want de architecten zouden hem niet hebben ontworpen, de arbeiders zouden er niet aan hebben gewerkt en er zou niets zijn bereikt.”
Paus Franciscus vierde vandaag om 17:15 lokale tijd de Mis in het grootste stadion van de stadstaat Singapore. Daarbij waren zo’n 50.000 kerkgangers aanwezig. De concelebrerende bisschoppen en priesters uit Singapore werden vergezeld door tientallen priesters uit Maleisië en de Filippijnen en minstens honderd uit Vietnam.
Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te bladeren.
In zijn overweging stond de paus stil bij de zaken die het welvarende Singapore kenmerken, zoals wolkenkrabbers, een sterke economie en verregaande digitalisering. “Daarachter zijn verhalen van liefde te ontdekken: van mannen en vrouwen die met elkaar verenigd zijn in een gemeenschap, van burgers die toegewijd zijn aan hun land, van moeders en vaders die bezorgd zijn om hun gezin.”
Paus Franciscus vroeg de Singaporese katholieken om te luisteren naar en te reageren op “de uitnodigingen om lief te hebben en rechtvaardig te leven die vandaag tot ons blijven komen vanuit de oneindige liefde van God”.
Aangezien driekwart van de Singaporezen van Chinese afkomst is en het land cultureel aan China verwant is, viel bij voorbaat al te verwachten dat de paus zijn bezoek aan Singapore ook zou gebruiken om dat land van zijn goede bedoelingen te overtuigen. De band tussen het Vaticaan en China versterken is een belangrijk beleidspunt van de paus.
De aanwezigheid van kardinaal Stephen Chow Sau-yan van Hongkong en ongeveer 150 migranten uit China was daarvoor tekenend. Ook stond de paus tijdens de Mis stil bij de zestiende-eeuwse jezuïet Franciscus Xaverius, die in 1552 enkele dagen in Singapore doorbracht op weg naar China.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.