<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Spookachtige ontkenningen van de realiteit

KN Redactie 23 juni 2016
image
Rouw na de dodelijke schietpartij in het Amerikaanse Orlando op 12 juni (Foto: AP)

Een idioot met een automatisch wapen heeft op 12 juni in het Amerikaanse Orlando in koelen bloede en doelgericht tientallen mensen vermoord omdat zij homo-, bi- of transseksueel waren.

Hoewel zijn vader het ontkende, vervulde Omar Mateen slechts zijn, door vele moslims vergeten, religieuze plicht.

Iedere moslim wordt geacht persoonlijk trouw te zweren zodra ergens een kalief opstaat als voorbode van de eindtijd. Zij die deze plicht verzuimen gaan volgens de letter van de islam zeker niet naar de hemel, schrijft Graeme Wood in zijn huiveringwekkende artikel ‘What ISIS really wants’ (2015) in The Atlantic.

Trouw aan de kalief

Trouw zweren aan de kalief en zijn instructies opvolgen is de enige manier voor een moslim om zich die plek te verwerven. Dat geldt al helemaal indien het waar is dat de schutter de homoclub in Orlando als klant frequenteerde.

Dit was de enige manier om zich van die ‘smet’ te ontdoen en zich als martelaar voor de eeuwigheid te kwalificeren. Vandaar zijn uitdrukkelijke verklaring via het noodnummer en de onmiddellijke bevestiging ervan door IS.

Ontkenningen

Spookachtig zijn nu de ontkenningen van deze realiteit die wordt afgedaan als uiting van islamofobie. Gelukkig, schrijft ook Wood, dat veruit de meeste moslims deze plicht niet al te letterlijk opvatten. Maar als het geloof postvat dat het kalifaat, na duizend jaar terug van weggeweest, het begin van de eindtijd inluidt, dan kon dat wel eens snel omslaan.

In dat opzicht snappen de Russen beter dan de Amerikanen dat het kalifaat moet worden vernietigd om een dreigende wereldbrand te voorkomen.

Religie

In plaats van de realiteit onder ogen te zien en onderscheid te maken, wordt de weerzinwekkende slachtpartij in Orlando aangegrepen om religie categorisch de schuld ervan in de schoenen te schuiven. 

Dat gebeurt deels uit vrees voor islamofoob te worden uitgemaakt en deels om de gematigde moslims niet te schofferen. Maar het gebeurt vooral en onsmakelijk genoeg om alle religieus gemotiveerde bezwaren tegen homoseksualiteit en zijn vele varianten te elimineren en degenen die ze houden te brandmerken.

Christofoob

Het christelijk geloof weigert de mens te vereenzelvigen met zijn zondige neigingen, ongeacht welke. Het ziet hem als door God bemind en gewild schepsel en zijn zondigheid als obstakel voor zijn (eeuwig) geluk.

In een tijd van verdachtmaking, geleidelijke inperking van de gewetens- en godsdienstvrijheid van christenen vergt het niet alleen moed om dat uit te spreken, maar vooral liefde voor die medemens.

Het christelijk geloof zegt geen nee tegen bepaalde gedragingen of tegen het ‘homohuwelijk’ uit haat of verachting, maar, en zo wordt het helaas meestal niet ervaren, uit liefde. Wie weigert om dat te zien en als maatschappelijk gegeven te accepteren labelt zichzelf onwillekeurig als christofoob.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.