<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Aswoensdag markeert een nieuw begin

Carol Glatz - CNS 17 februari 2021
image
De as van Aswoensdag herinnert de mens eraan dat hij eenvoudig en vruchtbaar moet leven. Foto: CNS Photo

Aswoensdag en de Veertigdagentijd zijn een tijd om ons te herinneren dat er nieuw leven uit de as tevoorschijn komt en dat de lente opbloeit uit de guurheid van de winter. Dat zei een bekende Italiaanse theoloog.

Wanneer mensen vasten op media-consumptie, zoals paus Franciscus heeft gevraagd te doen tijdens de Veertigdagentijd, zouden ze hun aandacht moeten richten op de echte mensen om hen heen. Dat zei pater Ermes Ronchi tegen Vatican News.

Mensen in de ogen kijken

In plaats van “vastgelijmd” te zijn aan het internet, “zouden we mensen in de ogen kunnen kijken zoals we naar onze telefoons kijken, wel vijftig keer per dag. En als we elkaar aankijken, met dezelfde aandacht en intensiteit, hoeveel dingen zouden er dan veranderen? Hoeveel dingen zouden we ontdekken?”, vroeg hij.

De Italiaanse priester leidde in 2016 de jaarlijkse vastenretraite van paus Franciscus en de Romeinse curie. Hij legde uit hoe de Vastentijd en Aswoensdag te begrijpen tijdens een wereldwijde pandemie, vooral wanneer veel mensen al zoveel hebben verloren.

Vruchtbaar

Hij herinnerde aan de natuurlijke cycli in het boerenleven, waarin het as uit de haard na een lange winter werd ingewerkt in de grond, om die te voorzien van belangrijke voedingsstoffen voor de lente.

“As is wat er overblijft als er niets over is, het is het absolute minimum, het bijna-niets. En vanaf hier kan en moet men opnieuw beginnen.”

De as die de gelovigen op Aswoensdag ontvangen, gaat “niet zozeer over ‘denk eraan dat je moet sterven’, maar over ‘onthoud dat je eenvoudig en vruchtbaar moet zijn'”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het zaad in de aarde

De Bijbel leert “de economie van kleine dingen” waarin er niets beters is dan “niets” voor God te zijn, zei Ronchi.

“Wees niet bang om kwetsbaar te zijn, maar beschouw de vastentijd als de transformatie van as naar licht, van wat overblijft naar volheid”, zei hij. “Ik zie het als een tijd die niet boetvaardig is, maar levend, geen tijd van versterving, maar van revitalisering. Het is de tijd van het zaad in de aarde.”

Herontdekken

Voor degenen die grote verliezen hebben geleden tijdens de pandemie, zei pater Ronchi dat spanning en strijd ook tot nieuwe vruchten leiden. Het is zoals een tuinman die bomen snoeit, “niet voor boetedoening”, maar “om ze terug te brengen naar het essentiële” en nieuwe groei en energie te stimuleren.

“We leven in een tijd die ons terug kan brengen naar het essentiële, waarbij we herontdekken wat permanent is in ons leven en wat vluchtig is. Daarom is dit moment een geschenk om vruchtbaarder te zijn, niet om te kastijden.”

‘Teken van naastenliefde gevraagd’

Welke maatregelen of beperkingen er ook zijn als gevolg van de pandemie, mensen hebben nog steeds alle middelen die ze nodig hebben, die geen enkel virus kan wegnemen: liefdadigheid, tederheid en vergeving, zei hij.

“Het is waar dat deze Pasen zal worden gekenmerkt door kwetsbaarheid, vele kruisen, maar wat er van mij wordt gevraagd, is een teken van naastenliefde,” voegde hij eraan toe. “Jezus kwam om een revolutie van tederheid en vergeving zonder grenzen te brengen. Dit zijn de twee dingen die universele broederschap opbouwen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.