fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Gezinnen schrijven pauselijke kruiswegmeditaties Goede Vrijdag

KN Redactie 8 april 2022
image
Paus Franciscus in 2016, bij het bidden van de kruisweg op Goede Vrijdag bij het Colosseum. Foto; CNS - Paul Haring

De meditaties en gebeden voor de traditionele kruisweg op Goede Vrijdag bij het Colosseum worden dit jaar geschreven door enkele gezinnen.

Paus Franciscus heeft hen daartoe uitgenodigd in dit door hem afgekondigde gezinsjaar. Daarin vraagt hij katholieken Amoris Laetitia te herlezen, het document over het gezin dat hij in 2016 publiceerde.

Goede Vrijdag-traditie

De gezinnen die de gebeden en meditaties schrijven, zijn volgens Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni verbonden aan katholieke vrijwilligersorganisaties.

Het is al jaren traditie voor pausen om op Goede Vrijdag bij het Colosseum de kruisweg te bidden. Daarbij wordt in veertien zogeheten ‘staties’ stilgestaan bij momenten uit Jezus’ lijdensweg, die uitmondt in zijn kruisiging.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bruni zei ook dat het kruis tijdens de plechtigheid gedragen zal worden door gezinnen. De gekozen gezinnen passen bij de thema’s van de gebeden en meditaties: zo zijn er migranten, ouderen en mensen uit de gehandicaptenzorg uitgenodigd.

Kleinere vorm

Vanwege de coronapandemie vond de kruisweg in 2020 en 2021 in kleinere vorm plaats op het Sint-Pietersplein. In 2020 werden de meditaties geschreven door gevangenen uit een Italiaanse gevangenis; in 2021 door kinderen en jongeren uit een Romeinse parochie.

Bron: Catholic News Service