fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Goede Vrijdag: thuis meebidden met de kruisweg van Titus Brandsma

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 april 2022
image
Eén van de veertien kruiswegstaties die naar idee van Titus Brandsma gemaakt zijn door Jac Maris. De staties staan in het processiepark in Dokkum. Foto: Wikipedia.org - Ytzen

De Kruisweg van Titus Brandsma in het processiepark bij de Bonifatiuskapel in Dokkum is sinds kort voor iedereen vanuit huis mee te bidden. Op  vierpasen.nl staat een filmpje waarmee bij de veertien staties van de lijdensweg van Christus kan worden stilgestaan en gebeden.

De kruiswegstaties zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Jac Maris, die met Titus Brandsma bevriend was. Het idee komt van Brandsma, die ook de drijvende kracht was achter de herleving van Bonifatiusbedevaarten naar Dokkum en de bouw van de Bonifatiuskapel.

Terugkerend gebed

Brandsma wordt 15 mei heilig verklaard door paus Franciscus. Dit was aanleiding om de staties te fotograferen en de kruisweg te voorzien van teksten en muziek.

De staties zijn gefotografeerd door Frans Sijtsma uit Dokkum. Zijn foto’s vormen de basis van het filmpje dat nu online te zien is. Bij iedere statie verschijnt de tekst van een terugkerend gebed.

De foto’s zijn ook samengebracht met de nieuw geschreven meditaties en muziek in het recent bij uitgeverij Adveniat verschenen boekje Kruisweg van Titus Brandsma.

De nieuwe teksten bij de kruisweg gaan over het lijden en de kwetsbaarheid van mensen, en verwijzen naar Christus en het leven van Brandsma. Ze zijn geschreven door leken-karmeliet en predikant Herman de Vries met medewerking van pastoor Paul Verheijen. Beide schrijvers komen uit Dokkum.

Kruisweglied en audiotour

Musicus en leken-karmeliet Chris Fictoor maakte een kruisweglied in de geest van Titus Brandsma.

Op Goede Vrijdag kan bij de Bonifatiuskapel de kruisweg met de nieuwe teksten en het kruisweglied voor het eerst gelopen worden. Bezoekers kunnen vanaf dan ook een audiotour downloaden van de website van de Bonifatiuskapel. Daarmee kunnen mensen op eigen gelegenheid de kruisweg lopen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Titus Brandsma was een uit Friesland afkomstige karmeliet en hoogleraar wijsbegeerte en mystiek in Nijmegen. Zijn verzet tegen het naziregime kwam hem duur te staan: in 1942 werd hij gearresteerd en naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd, waar hij na enkele weken stierf. Hij werd in 1985 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.