<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

‘Jezus is een influencer’: Vastenboodschappen Nederlandse bisschoppen

KN Redactie 27 februari 2020
image
Foto: Ahna Ziegler - unsplash.com

In zijn boodschap voor de Veertigdagentijd trekt kardinaal Eijk een vergelijking tussen Jezus en de moderne influencers op sociale media, in de zin dat Hij, net als zij, invloed heeft op het gedrag van zijn volgers.

De leegte van het leven

Het verschil is dat het moderne influencers vaak gaat “om het aan de man of vrouw brengen van het producten”, schrijft Eijk.

“Maar deze zaken maskeren – wanneer het inderdaad alleen daarom draait – slechts de leegte van hun leven. Dat is dan de glanzende buitenkant van het bestaan, terwijl Christus Zijn invloed juist aanwendt ten behoeve van onze binnenkant. Hem gaat het niet om wat we hebben, maar om wie we zijn.”

Te druk

De kardinaal uit in zijn boodschap ook zijn zorgen dat mensen het tegenwoordig zo druk hebben. “We hebben onze handen vol aan het dagelijkse leven. Daardoor bestaat het gevaar dat we onvoldoende tijd inruimen voor God en voor wat Hij ons te zeggen en te geven heeft.”

“Zelfs de zondagse Eucharistieviering komt geregeld in het gedrang”, schrijft hij. “Er is immers zoveel dat om tijd en aandacht vraagt.”

“Het gaat Jezus niet om wat we hebben, maar om wie we zijn”
- Kardinaal Wim Eijk

Juist daarom, benadrukt Eijk, “is de Veertigdagentijd zo’n welkome en vruchtbare periode in het leven van de christen. We maken ons in deze weken leeg van wat bijkomstig is en stemmen onze innerlijke antenne weer meer af op God, die door de ruis van de dagelijkse beslommeringen vaak moeite heeft ons te bereiken.”

Boodschap mgr. Van den Hout

De bisschop van Groningen-Leeuwarden, Ron van den Hout, trekt in zijn boodschap voor de Veertigdagentijd een vergelijking tussen de bevrijding van Nederland in 1945 en “de bevrijding die – laten we zeggen – in het jaar 30 van de 1e eeuw plaatsvond”.

“Zoals de overwinning op de Duitse bezetter – met de hulp van de geallieerden – ons politieke vrijheid heeft gebracht, zo heeft de overwinning van Christus op de dood ons geestelijke vrijheid gebracht”, schrijft Van den Hout.

Vrijheid

Hij stelt in zijn boodschap de vraag of wij de bevrijding waard zijn geweest. “Leven wij werkelijk in vrijheid, of worden we nog geknecht? Mogen anderen in onze vrijheid delen?”

Ook vraagt de bisschop zich af wat vrijheid betekent. Hij zou dit begrip niet willen omschrijven als ‘doen wat je zelf wilt’, maar liever als: “Vrijheid is de mogelijkheid om het goede te doen”.

“Jezus heeft in alle situaties van dood en verderf steeds gekozen voor het leven en het goede”
- Mgr. Ron van den Hout

Van den Hout trekt dit door naar de discussie over euthanasie en voltooid leven, en het daaraan gekoppelde verlangen naar zelfbeschikking.

De bisschop geeft gelovigen die zoeken naar argumenten tegen euthanasie de tip om naar het leven van Jezus te kijken “die het lijden zelf niet uit de weg is gegaan”.

“Hij heeft in alle situaties van dood en verderf steeds gekozen voor het leven en het goede. De dood werd Hem aangedaan. Hij was bereid die zelf te ondergaan. Het was het ultieme teken van overgave aan God.”

Volledige teksten

Lees hier de volledige boodschap van kardinaal Eijk.

En hier de volledige boodschap van bisschop Van de Hout.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.