<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Kinderen en jongeren schreven pauselijke kruiswegmeditaties voor Goede Vrijdag

KN Redactie 1 april 2021
image
Deze tekening van een kind uit een Italiaanse parochie illustreert het boekje van het pauselijk kruisweggebed op Goede Vrijdag. Foto: CNS Photo - Libreria Editrice Vaticana

Om kinderen jongeren, die vanwege de lockdown veel aan huis gekluisterd zijn, bij het paasverhaal te betrekken, besloot paus Franciscus hen te vragen om bij te dragen aan de kruisweg die hij jaarlijks op Goede Vrijdag bidt. Daarnaast wil hij “aan hun zijde zijn” in deze moeilijke tijd.

Ieder jaar vraagt de paus een persoon of een groep mensen om de meditaties te schrijven die worden voorgelezen bij de veertien staties van Jezus’ lijdensweg. Vorig jaar schreven gedetineerden een meditatie. Dit jaar wilde hij de stem van de jongeren laten horen.

De kruisen van jongeren

De paus is zich bewust van de moeilijke situatie waarin jongeren zich bevinden. Door de lockdown neemt de eenzaamheid en stress onder hen toe. Hij begrijpt dat jonge mensen groeien door samen te zijn met anderen. Daarom wordt mensen dit jaar tijdens de plechtigheid op Goede Vrijdag gevraagd om na te denken over de kruisen die jonge mensen iedere dag dragen.

Aanwezigheid jongeren

Evenals vorig jaar is er tijdens de kruisweg geen publiek op het Sint-Pietersplein . Wel zullen er zeventig jongeren aanwezig zijn om iedereen te vertegenwoordigen die heeft bijgedragen aan de reflecties. Daarnaast zullen er vijftien adolescenten in tweetallen om beurten het kruis en een fakkel dragen.

De illustraties en reflecties zijn gemaakt door jongeren uit een scoutinggroep uit Umbrië, uit twee woongroepen voor kansarme jongeren in Rome en door jongeren uit een parochie waar Luigi D’Errico pastoor is. De laatste organiseert ook tal van programma’s voor gehandicapten, daklozen en vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

D’Errico vertelde afgelopen dinsdag aan Vatican News dat bijna vijfhonderd adolescenten uit de parochie hadden meegewerkt. Velen van hen worstelden met het feit dat God toeliet dat zijn eigen Zoon werd gemarteld en gedood, zei hij.

Jezus’ licht

Toch vonden veel jongeren gelijkenissen in hun eigen leven. De priester geeft het voorbeeld van de negende statie: Jezus valt hier voor de derde keer. Dit is zoals de onmacht en het gevoel verlaten te zijn door iedereen die jongeren in deze coronatijd ervaren.

“Dit ellendige gevoel van eenzaamheid wordt soms ondraaglijk. We voelen ons ‘verlaten’ door iedereen, niet meer in staat om zelfs maar te glimlachen”, zegt D’Errico. “Net als Jezus bevinden we ons plat op de grond.” Hij voegt eraan toe dat Jezus zijn licht op mensen laat schijnen wanneer ze verdwalen in duistere gedachten.

De moeder

De vierde statie gaat over Jezus die zijn moeder Maria ontmoet. De priester vertelt dat veel kinderen moesten denken aan hun moeder die hen overstelpt met knuffels en hen overal naartoe brengt.

“‘s Avonds, zelfs als ze moe is, helpt ze me bij het maken van mijn huiswerk. Als ik nachtmerries heb, zit ze bij me, kalmeert ze en wacht ze tot ik weer ga slapen,” staat er in de reflecties.

Opofferen wordt een ontvangen

De pijn en de opoffering van de elfde statie – Jezus wordt aan het kruis genageld – werd door de scouts herkend; zij gaven met Kerst gezelligheid met hun familie op om lunch aan mensen in nood te serveren.

Het leek hen een enorme opoffering om de cadeautjes, de spelletjes en het familiediner te missen. Maar in plaats daarvan ontvingen ze zoveel glimlachen, verhalen en vreugde van de vele mensen die ze hielpen, waardoor die Kerst “onvergetelijk” werd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jezus die ooit zelf een kind was

Kruisen kunnen zwaar of licht zijn, groot of klein, maar ze zijn echt en vaak lijkt het erop dat alleen Jezus ze kent en serieus neemt, staat er in de inleiding op de meditaties.

“Alleen U weet hoe moeilijk het voor mij is om te leren niet bang te zijn in het donker, om alleen te zijn, om elke ochtend wakker te worden in een nat bed, om net zo goed te praten als anderen, om wiskundeproblemen op te lossen, om ouders te horen ruzie maken, om belachelijk te worden gemaakt en om te beseffen hoeveel kinderen honger lijden, tot gewapende conflicten worden gedwongen of worden uitgebuit.”

Gebed

Er staat dan ook een gebed in de inleiding waarin Jezus om hulp wordt gevraagd bij het dragen van het dagelijks kruis: “Ik dank U, want ik weet dat U altijd dicht bij me bent en dat U me nooit in de steek laat, zelfs niet als ik het meest bang ben. Dank ook voor het sturen van mijn beschermengel die me elke dag verlicht en bewaakt.”

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.