<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Paus op Witte Donderdag: ‘God geeft ons wat we vragen, maar op Zijn manier’

Catholic News Agency 2 april 2021
image
Op Witte Donderdag legde paus Franciscus aan bijna honderd priesters in zijn preek uit dat de Heer genade geeft op zijn eigen goddelijke manier. Foto: CNA

“Over het kruis kan niet worden onderhandeld”, zei paus Franciscus tegen de priesters op Witte Donderdag tijdens de chrismamis in het Vaticaan.

“De prediking van het Goede Nieuws is op mysterieuze wijze verbonden met vervolging en het kruis”, zei hij in zijn preek op 1 april. De paus ging verder en zei dat “de prediking van het evangelie niet effectief is vanwege onze fluwelen woorden, maar vanwege de kracht van het kruis.”

‘Vanaf het allereerste begin’

De paus benadrukte dat het kruis “vanaf het allereerste begin” aanwezig was in het leven van de Heer. “Het was er in de vervolging door Herodes en in de ontberingen die de Heilige Familie doorstonden.” De paus maakt hierbij het vergelijk naar de huidige tijd waarin zoveel andere families verplicht zijn om in ballingschap te leven.

Minachting

Ook legde hij uit hoe “keer op keer in het Evangelie” de prediking van Jezus wordt beantwoord door afgunst, afwijzing en minachting.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De nabijheid van Jezus, die dineert met zondaars, wint harten zoals die van Zacheüs, Mattheüs en de Samaritaanse vrouw. Maar, het wekt ook minachting op bij de zelfingenomen mensen”, zei de paus.

Omhelzing van het kruis

“Waarom omhelsde de Heer het kruis volledig en tot het einde? Waarom omarmde Jezus zijn hele Passie: het verraad en het in de verlatenheid door zijn vrienden na het Laatste Avondmaal, zijn onwettige arrestatie, zijn summiere proces en onevenredige straf, het onnodige en ongerechtvaardigde geweld waarmee hij werd geslagen en bespuugd?”

“Als louter de omstandigheden de reddende kracht van het kruis bepaalden, zou de Heer niet alles hebben omarmd. Maar toen zijn uur aanbrak, omhelsde hij het kruis volledig. Want aan het kruis kan er geen dubbelzinnigheid zijn! Over het kruis valt niet te onderhandelen”, aldus paus Franciscus.

Een duister moment

Vervolgens deelde hij met de priesters een herinnering uit de tijd toen hij als priester in Argentinië diende. “Eens, op een heel donker moment in mijn leven, vroeg ik de Heer om de genade om me uit een moeilijke en complexe situatie te bevrijden. Een duister moment”, zei hij.

“Ik moest de Geestelijke Oefeningen prediken aan enkele vrouwelijke religieuzen. Zij gingen, zoals toen gebruikelijk was, op de laatste dag biechten. Een oudere zuster kwam; ze had een heldere blik, ogen vol licht – een vrouw van God.”

‘De Heer geeft genade op zijn eigen goddelijke manier’

“Aan het einde van de biecht voelde ik de drang om haar om een gunst te vragen. Ik zei tegen haar: “Zuster, bid voor mij als boetedoening, want ik heb een bijzondere genade nodig. … Als u de Heer om een gunst vraagt, zal Hij het zeker aan mij geven.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ze zweeg even en leek te bidden, keek me toen aan en zei: “De Heer zal je zeker die genade geven, maar vergis je er niet in: Hij zal het je op zijn eigen goddelijke manier geven.”

Paus Franciscus concludeerde: “Het heeft mij veel goeds gedaan om te horen dat de Heer ons altijd geeft waar we om vragen, maar dat Hij dat op zijn goddelijke manier doet. Op die manier is het kruis betrokken, niet voor masochisme, maar voor liefde, liefde tot het einde.”

Olie

De chrismamis van de Goede Week is de Mis waarbij de paus, als bisschop van Rome, de olie van de zieken, de olie van de catechumenen en de chrisma-olie zegent. De oliën zullen het komende jaar in het hele bisdom gebruikt worden.

Vanwege de coronamaatregelen mochten dit jaar minder dan honderd priesters van het bisdom Rome de mis concelebreren en hun priesterlijke geloften hernieuwen in de Sint-Pietersbasiliek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.