fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Paus tijdens chrismamis: ‘Geen grotere beloning dan de vriendschap met Jezus’

KN Redactie 14 april 2022
image
Op Witte Donderdag zegende Paus Franciscus tijdens de chrismamis de heilige olie. Foto: CNS - Paul Haring

In het leven van elke christen, maar vooral dat van priesters, zijn Gods liefde en vergeving de grootste beloning. Elke poging om de eigen glorie te zoeken, komt daarentegen neer op zelfverheerlijking. Dat zei paus Franciscus vandaag, op Witte Donderdag, tijdens de chrismamis in de Sint-Pieter.

Zo’n 1800 priesters vierden met de paus de Mis waarin de oliën worden gezegend die bedoeld zijn voor onder meer het doopsel, vormsel en de ziekenzalving. De priesters hernieuwden de geloften die zij tijdens hun wijdingen aflegden.

“Er is geen grotere beloning dan vriendschap met Jezus”, zei de paus tegen hen. “Er is geen grotere vrede dan zijn vergiffenis. Er is geen grotere prijs dan zijn kostbaar bloed, en we mogen niet toestaan dat het wordt gedevalueerd door onwaardig gedrag.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het was de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020 dat de chrismamis in het Vaticaan weer open was voor publiek. Ongeveer 2500 mensen waren bij de Mis aanwezig. Alleen het verplicht dragen van een mondmasker herinnerde nog aan het coronavirus.

‘Priester zijn is een genade’

In zijn homilie richtte de paus zich tot de aanwezige priesters, bisschoppen en kardinalen. “Priester zijn, geliefde broeders, is een genade, een zeer grote genade, maar het is niet in de eerste plaats een genade voor ons, maar voor ons volk”, zei hij tegen hen.

“Door ons door de Heer te laten liefhebben en vergeven, kunnen we het volk van God met een zuiver geweten dienen”, zei de paus. Priesters doen er goed aan om aan het eind van elke dag “naar de Heer te kijken, en Hem te laten kijken naar onze harten en de harten van al degenen die we hebben ontmoet”.

Paus Franciscus vierde met 1800 priesters de chrismamis in de Sint-Pieter (klik op de pijltjes voor meer beeld). | Foto's: CNS - Paul Haring

Dat gewetensonderzoek, zei hij, is niet bedoeld als een soort “boekhouding van onze zonden”, maar als een daad van contemplatie waarmee “we onze dag terugzien met de ogen van Jezus, de genaden en gaven ervan zien en danken voor alles wat Hij heeft voor ons gedaan”.

Zelfverheerlijking

Ook zonden en verleidingen zullen zich openbaren, zei de paus. Het herkennen ervan is de enige manier om ze te verwerpen.

Paus Franciscus wees in het bijzonder op de verleidingen van de “afgoden” van verwereldlijking, overdreven pragmatisme en functionalisme, die in werkelijkheid allemaal draaien om “zelfverheerlijking” en niet om God.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook wees hij op het gevaar van de toewijding aan cijfers of statistieken die “elke discussie kunnen depersonaliseren”. Maar “personen kunnen niet worden geteld en God meet zijn gave van de Geest niet af”.

Als alles functioneel wordt bekeken, voegde hij toe, wordt mysterie genegeerd en wordt efficiëntie de maatstaf voor alles.

‘Geklerikaliseerde heiden’

“Het zoeken naar onze eigen glorie berooft ons van de aanwezigheid van Jezus, die nederig is en vernederd, de Heer die tot iedereen nadert, de Christus die lijdt met allen die lijden, die wordt aanbeden door ons volk, die weet wie zijn echte vrienden zijn”, zei paus Franciscus. “Een verwereldlijkte priester is niet meer dan een geklerikaliseerde heiden.”

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/