<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Verplichte anticonceptie

KN Redactie 13 oktober 2016
image
Wethouder De Jonge wil ouders die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap verplichten tot anticonceptie. (Archiefbeeld: AP)

Bij de proefballon die de Rotterdamse jeugd- en zorgwethouder Hugo de Jonge (CDA) afgelopen weekend opliet, gingen onze gedachten uit naar Maikel.

De Jonge wil ouders die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap verplichten tot anticonceptie. “Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden”, zei hij.

Onder toezicht

De ouders waar de wethouder op doelt hebben in sommige gevallen al verschillende kinderen gekregen die uit huis zijn geplaatst. In Nederland zouden nu al jaarlijks 250 ongeboren kinderen in de baarmoeder onder toezicht worden gesteld.

De moeder van Maikel zou zo’n 35 jaar geleden tot deze doelgroep hebben behoord. We ontmoetten Maikel achter het hek van de zogeheten longstay-afdeling in het Noord-Brabantse Zeeland. Hier zitten psychiatrische patiënten die verschrikkelijke misdaden op hun geweten hebben, die een lange gevangenisstraf en een TBS-behandeling van minimaal zes jaar achter de rug hebben en die zijn uitbehandeld.

In feite levenslang

De praktijk leert dat zelden iemand de longstay-afdeling verlaat, in feite levenslang dus. Op de longstay-afdeling ligt de nadruk op verblijf en niet op behandeling: de kans op verbetering is vaak onvoldoende. Alles op deze afdeling is gericht op het minimaliseren van stress, zodat eventuele agressie die kan leiden tot geweld niet de kop op kan steken.

Samen met een mede-TBS’er leidde Maikel ons rond over het terrein met alle voorzieningen van dien. Hoewel hij wist dat hij waarschijnlijk nooit meer buiten de poorten van dit terrein zou komen, had hij er een relatief goed leven: een eigen kamer met douche, wc, tv, dvd-speler, (spel)computer en boeken, een fitnessruimte op het terrein, tuinwerk tegen een kleine vergoeding en de mogelijkheid om zelf eten te bereiden of te laten bezorgen. De lange, tengere dertiger sprak open, vriendelijk en lachte af en toe.

Hoe kon het zo mis gaan?

De vraag kwam dan ook op waarom hij hier zat. Zonder ook maar iets af te doen aan wat hij gedaan heeft, verheldert zijn levensverhaal wel waarom het zo mis kon gaan in zijn leven. Zijn moeder was een aan heroïne verslaafde prostituee en zijn vader een drankzuchtige pooier die geweld niet schuwde. Bij zijn geboorte was hij al verslaafd en als dreumes groeide hij op tussen de gebruikte naalden en flessen.

Het klonk eigenlijk vrij logisch toen hij vertelde dat hij rond zijn zestiende gearresteerd was voor een zogeheten ripdeal waarbij doden zijn gevallen. Samen met een maat had hij andere criminelen een partij drugs afhandig gemaakt. Dat daarbij mensen om het leven kwamen, was kennelijk bijzaak.

Ethische grens

Was dit te voorkomen geweest door het ontmoedigen van problematische volwassenen om zich voort te planten? Volgens wethouder De Jonge waarschijnlijk wel. Echter met de verplichting tot anticonceptie gaat hij een ethische grens over. Ontmoedigingsbeleid kan ook op andere manieren. Inderdaad om te voorkomen dat er kinderen komen die voor galg en rad opgroeien en gedoemd zijn te mislukken. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.