<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Mgr. Rob Mutsaerts Foto: KN - Jan Peeters
Column

Waarom is het zo oorverdovend stil over christenvervolging?

Rob Mutsaerts 1 april 2020

Terwijl de katholieke Kerk een groot voorstander is van vrijheid van religie, zijn christenen zelf de meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld. Merkwaardigerwijs is daar in de media nauwelijks aandacht voor. Dat is vreemd als je bedenkt dat de media (terecht!) wel royaal aandacht heeft voor antisemitisme, vervolgde moslims, rassendiscriminatie en homohaat.

Selectieve verontwaardiging

Om een of andere reden lijkt het wel alsof men selectief verontwaardigd is als het gaat om schending van de meest fundamentele mensenrechten. Er zijn vandaag de dag oneindig meer slachtoffers van christenvervolging dan ten tijde van keizer Nero. En dat zegt wat. Elke tien minuten van elke dag valt er een martelaar te betreuren. Eén op de tien christenen loopt dagelijks gevaar!

“Het gaat niet om politiek, om links of rechts, maar om mensen in de vuurlinie”

Kennelijk denkt de Westerse pers er gewoon niet aan dat christenen massaal vervolgd worden. Wellicht komt dat omdat men gewend is dat christenen in het Westen een meerderheid vormen en zich om die reden niet kunnen indenken dat christenen aan extreem geweld onderhevig zijn. Maar in de meeste delen van de wereld vormen zij een bedreigde minderheid.

Stille schreeuw

Wereldwijd worden christenen gemarteld en gedood. Overigens niet alleen door moslimextremisten. In landen als Pakistan en China komt het gevaar van de staat. In Irak vindt genocide plaats: van de anderhalf miljoen christenen die er waren in 2003 zijn er nu nog maar 220.000 over. In 2014 koloniseerde IS Noord-Irak en voerde etnische zuiveringen door. Hierover vernam je weinig in het nieuws, althans niet van het feit dat de slachtoffers veelal christenen waren, alleen maar omdat het christenen waren.

De Westerse media negeren deze stille schreeuw om aandacht. Het gaat hier niet om politiek. Het is geen links of rechts issue, nee, het gaat om mensen die arm zijn, in de vuurlinie staan, die niet om politieke redenen gemarteld vermoord worden, maar omdat ze trouw willen blijven aan hun geloof. Genoeg! Genoeg! Waarom interesseert het jullie niet?! Waarom zijn jullie zo selectief in je verontwaardiging?!

Mccarthyisme

Ondertussen waart er in Westerse wereld een ander spook rond. Het lijkt op het mccarthyisme dat vorige eeuw in de Verenigde Staten de vrijheid bedreigde door alles wat naar communisme riekte verdacht te maken. Velen raakten door de beschuldigingen hun werk kwijt, sommigen werden zelfs gevangengezet.

Momenteel heerst er een nieuw mccarthyisme. De onderwerpen maoïsme, trotskisme en andere varianten van communisme zijn vervangen door identiteit, gender en huwelijksvarianten. Het is onbespreekbaar en wie zich ertegen verzet wordt onmiddellijk beschuldigd van hatespeech. Discussie is niet mogelijk als terstond de discriminatiekaart wordt getrokken.

Christenfobie

In het Westen zijn de christenen inmiddels ook een minderheidsgroep geworden. Zij is de enige minderheidsgroep die er zich niet op mag beroepen dat zij gediscrimineerd wordt. We kunnen stellen dat er naast islamfobie nu ook sprake is van christenfobie.

Mgr. Rob Mutsaerts is hulpbisschop van ‘s-Hertogenbosch. Hij schrijft maandelijks een column voor KN.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.