<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Wat wil het CDA?

KN Redactie 30 maart 2017
image
CDA-leider Sybrand Buma (Foto: AP)

Dankzij het CDA kregen de christelijke partijen er bij de verkiezingen zes zetels bij. Heel even leek ook de ChristenUnie een extra zetel te krijgen, maar die bleef op het laatste moment uit. Alle partijen willen met het CDA regeren, blijkt uit de eerste gesprekken met de politieke partijen. Maar wat wil het CDA?

Tijdens het christelijk lijsttrekkersdebat in Ede stelde Sybrand Buma: “Nederland kan wel wat meer ChristenUnie en SGP gebruiken.” De CDA-leider deed de uitspraak vlak voor de verkiezingen tegen een overwegend christelijk publiek.

ChristenUnie

Als hij dat echt vindt, dan gaat Buma zich vast sterk maken voor een coalitie met ten minste de ChristenUnie erbij. De coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komt uit op een nipte 76 zetels.

Maar als de SGP dit christelijk-liberaal kabinet steunt, staat zo’n regering toch sterk in de Eerste en Tweede Kamer. En klinkt de SGP-stem meteen luider in de Kamer.

Voltooid leven

CU-lijsttrekker Gert-Jan Segers wil alleen meeregeren als het verregaande plan van D66 om de euthanasiewet met voltooid leven uit te breiden, van tafel gaat. De vraag is dus: hoe gaat Buma hiermee om?

Kan de burgemeesterszoon uit het Noorden snel en goed inhoudelijk overtuigen dat het beter is als Nederland de komende vier jaar van de euthanasiewet afblijft? Kan hij de VVD, maar ook GroenLinks, dat nog steeds een potentiële mee-regeerder is, voor zich winnen?

Waarschuwing

Die kans zit er zeker in. Buma is een inhoudelijk sterk debater. Bovendien krijgt hij flinke bijval van de beroepsorganisatie van verpleegkundigen. Die zien in de praktijk vaak dat er andere argumenten meespelen bij een uitgesproken doodswens dan die, die iemand in eerste instantie benoemt. “De doodswens hangt vaak samen met de kwaliteit van het leven, en niet per se met het gevoel dat het leven is afgerond.”

De beroepsorganisatie waarschuwt een nieuw kabinet daarom voorlopig geen wetgeving in te voeren over hulp bij zelfdoding bij ‘voltooid leven’. Volgens de zusters is daar eerst meer onderzoek en debat voor nodig.

Evangelist

Hiermee lijkt de kans groter geworden op een deels christelijk, groen, niet rechts niet links, barmhartig kabinet. En stiekem wil Gert-Jan Segers dat graag: tijdens het christelijk lijsttrekkersdebat grapte hij dat hij het liefst 24 uur alleen door zou willen maken met D66-leider Pechtold. Hij wil weten wat diens drijfveren zijn. “Dan komt de evangelist in mij naar boven.”

Wie weet wat zo’n christelijk kabinet kan opleveren. Niet alleen voor Nederland en voor vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Maar misschien ook voor D66. Want hoe vaak zullen D66’ers dan niet opgesloten zitten in eindeloze overleggen met evangeliserende christenen?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.