<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Amerikaanse bisschoppen bidden om genezing na proces George Floyd

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 april 2021
image
Een schets gebaseerd op videobeelden van de zitting op 29 maart 2021 van de voormalig Minneapolis-politieagent Derek Chauvin en van de overleden George Floyd. CNS Photo - Jane Rosenberg, Reuters

Een Amerikaanse jury heeft gisteren voormalig politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan de dood van George Floyd. Amerikaanse bisschoppen zeggen de zorgen in de samenleving te delen en ervaren “een dorst naar gerechtigheid en een verlangen naar een pad naar een vreedzamere samen leven”.

In een verklaring kort nadat het vonnis was uitgesproken, noemde aartsbisschop Bernard Hebda van Minneapolis het een “ontnuchterend moment voor onze gemeenschap”.

“De beslissing van de jury accentueert het verdriet dat de Twin Cities de afgelopen maanden in de greep hield.” Hij zei dat we worden geconfronteerd met “de kloof die bestaat tussen de gebrokenheid van onze wereld en de harmonie en broederschap die onze Schepper voor al zijn kinderen beoogt.”

Genezing

De aartsbisschop wees vervolgens naar de gekruisigde en verrezen Christus als het voorbeeld van “de genezende kracht van vergeving, mededogen, verzoening en vrede”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is onze gedeelde broederschap met Jezus die ons oproept tot een dieper respect voor al het menselijk leven”, zei hij. “We vragen hem om genezing te brengen in onze gemeenschappen, troost voor de familie van George Floyd en iedereen die treurt, en genoegdoening voor diegenen die dorsten naar gerechtigheid.”

Oordeel jury

Op 25 mei 2020 overleed de zwarte George Floyd (46) tijdens een arrestatie door de witte politieagent Derek Chauvin (45). Deze drukte Floyd ruim negen minuten lang een knie in zijn nek. De jury oordeelde op dinsdag 20 april dat hierdoor een acuut gebrek aan lucht was ontstaan wat tot de dood van Floyd leidde.

De aanleiding van de arrestatie was de melding van een winkelmedewerker die Floyd ervan beschuldigde dat hij met een vals biljet van twintig dollar had proberen te betalen.

Het handelen van Chauvin was volgens de twaalfkoppige burgerjury niet te rechtvaardigen. Het dreigingsniveau was minimaal doordat Floyd geboeid op de grond lag.

Black Lives Matter

De beelden van de fatale arrestatie maakten wereldwijd veel reacties los. In de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, braken talloze protesten en rellen uit. De Black Lives Matter-beweging organiseerde in veel verschillende landen protestacties tegen racisme en politiegeweld.

De impact van racisme

In een eerdere verklaring op de website van de bisschoppenconferentie van Minnesota zeiden de bisschoppen van die staat dat het proces “in heel Minnesota opnieuw vragen had opgeworpen over de impact van racisme op onze samenleving en cultuur”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Verwijzend naar de pastorale brief van de Amerikaanse bisschoppen over racisme uit 2018, zeiden de bisschoppen dat het “een trieste en onmiskenbare waarheid is dat raciale vooroordelen en discriminatie de levens en het levensonderhoud van miljoenen Amerikaanse burgers blijven beïnvloeden.”

“Er is veel te veel bewijs dat vooroordelen een impact hebben op strafrechtelijke zaken, die niet alleen de manier beïnvloedt waarop individuen worden behandeld door sommige politie- en gerechtssystemen, maar ook de mate van gevangenisstraf. Wat de uitspraak ook moge zijn in het Chauvin-proces, de kerk blijft toegewijd aan het leveren van leiderschap op de lange termijn bij het uitroeien van structuren van zonde en racisme in Minnesota en daarbuiten.”

‘Woede en haat kunnen niet zegevieren’

Verder zeiden de bisschoppen dat woede en haat niet konden zegevieren. “De gewelddadige protesten van de afgelopen maanden in ons land hebben heel weinig gedaan om het leven van gekleurde mensen die van generatie op generatie in armoede leven, te verbeteren.”

“Het heeft hen niet voorzien in hun basisbehoeften voor goede scholen en veiligere buurten voor hun kinderen. Het gaf hen geen toegang tot kapitaal om een bedrijf te starten, of betere sociale voorzieningen en ondersteuning voor huwelijken en gezinnen.”

Heiligheid in alle mensen

Ook bisschoppen van buiten de staat Minnesota gaven verklaringen af. Bisschop Shelton Fabre (voorzitter van het ad-hoc comité van de bisschoppen tegen racisme) en aartsbisschop Paul Coakley (voorzitter van het Comité voor binnenlandse gerechtigheid en menselijke ontwikkeling) zeiden in een verklaring op 20 april dat God de bron is van zowel gerechtigheid als barmhartigheid.

“De dood van George Floyd onderstreept en versterkt de diepe behoefte om de heiligheid in alle mensen te zien, maar vooral in degenen die historisch onderdrukt zijn. Wat de fase van het menselijk leven ook is, het doet er niet alleen toe, het is ook heilig ”, zeiden ze.

https://www.kn.nl/donaties/

Gebed

De bisschoppen zeiden te bidden dat het land genezing zou vinden van de wonden veroorzaakt door racisme.

“Laten we bidden dat God ons door de openbaring van zoveel pijn en verdriet kracht geeft om ons land te zuiveren van het kwaad van racisme dat zich ook manifesteert op manieren die bijna nooit worden uitgesproken, manieren die nooit de krantenkoppen halen”, zeiden ze.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.