fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Amerikaanse bisschoppen willen dat Biden meer vluchtelingen toelaat

KN Redactie 21 april 2021
image
Migrantenkinderen uit Midden-Amerika schuilen voor de regen achterin een voertuig van de Amerikaanse grenspolitie in Texas op 14 maart 2021. Ze wachten om te worden toegelaten in de Verenigde Staten. Foto: CNS Photo - Adrees Latif, Reuters

Er is met teleurstelling door de Amerikaanse bisschoppen gereageerd op de plannen van Biden om het maximale aantal asielzoekers niet te verhogen. Hij blijft bij de limiet van 15.000 vluchtelingen. De bisschoppen hopen dat er uiteindelijk 125.000 worden toegelaten.

“Het aantal vluchtelingen dat dit jaar zal worden verwelkomd, is ver achter bij wat we als land kunnen doen, en is geen adequaat antwoord op de immense behoefte aan asiel”, zei hulpbisschop Mario E. Dorsonville, voorzitter van het Comité voor migratie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie op 19 april.

Hij voegde eraan toe dat de “erbarmelijke omstandigheden waarmee vluchtelingen en asielzoekers worden geconfronteerd” de Kerk bijzonder veel zorgen baart.

Historisch laag

Het vluchtelingenplafond van 15.000 vluchtelingen is door de regering Trump ingesteld voor het fiscale jaar 2021, dat voor de federale regering op 1 oktober begon. Deze historisch lage limiet beloofde Biden bij zijn aantreden te verhogen naar 62.500 vluchtelingen.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de beloofde verhoging dit fiscale jaar niet doorgaat. Volgens een verklaring van het Witte Huis had Biden een aantal adviseurs geraadpleegd en was hij tot de conclusie gekomen dat met de erfenis van Trumps gedecimeerde vluchtelingenprogramma het onwaarschijnlijk was dat de limiet dit jaar nog opgehoogd kon worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uit cijfers van het International Rescue Committee blijkt dat de Verenigde Staten in het lopende boekjaar slechts 2.050 vluchtelingen hebben geaccepteerd. Hulpbisschop Dorsonville beloofde er alles aan te doen om samen met alle andere betrokken partijen ervoor te zorgen dat het maximale aantal van 15.000 vluchtelingen dit jaar zo snel en veilig mogelijk kunnen worden ontvangen.

Vluchtelingen uit uitgesloten regio’s

Na alle kritiek op het handhaven van de lage limiet, liet het Witte Huis vrijdagavond weten dat er tegen 15 mei toch wel een hogere vluchtelingenlimiet zal worden ingesteld. Over de hoogte is niets bekend. Ook zullen vluchtelingen uit regio’s die eerder uitgesloten waren van asiel, nu wel worden toegelaten. Binnen enkele dagen worden deze vluchtelingen al ingevlogen.

Teleurstelling

Hulpbisschop Dorsonville zei te waarderen dat de vele vluchtelingenfamilies die eerder niet werden toegelaten, nu wel een kans krijgen, maar dat de bisschoppen alsnog teleurgesteld zijn dat het plafond nog steeds niet is verhoogd.

Hij sprak de hoop uit dat de regering over zal gaan naar een “normaal en rechtvaardig niveau van toelating” en de limiet naar 125.000 vluchtelingen zal verhogen.

Geschapen naar Gods beeld

“Het werk van de Amerikaanse katholieke bisschoppen bij het assisteren en verdedigen namens immigranten en vluchtelingen is geworteld in de erkenning dat elke persoon is geschapen naar Gods beeld en gewaardeerd, beschermd en gerespecteerd moet worden vanwege de inherente waardigheid die hij of zij bezit”, aldus Dorsonville.

(Bronnen: CNA en CNS)

https://www.kn.nl/donaties/