<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Amerikaanse hulpbisschop vermoord

Pablo Kay - OSV News 20 februari 2023
image
Hulpbisschop David O'Connell werd zaterdag 18 februari 2023 in zijn woning doodgeschoten. De politie van Los Angeles is reeds een onderzoek gestart naar deze moordaanslag. O'Connell is hier afgebeeld op 17 november 2021tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Foto: OSV News - Bob Roller

Een hulpbisschop van het Amerikaanse bisdom Los Angeles is zaterdag in zijn eigen woning op klaarlichte dag doodgeschoten. De in Ierland geboren David O’Connell (69) werkte ruim 43 jaar in aartsbisdom. Hij zette zich in voor de armen, immigranten en slachtoffers van bendegeweld.

Zondag maakte het aartsbisdom het nieuws in een persbericht bekend. Diezelfde dag verklaarde de politie van Los Angeles County in een ander persbericht dat de dood als moord zal worden onderzocht.

Vredestichter

“We zijn diep geschokt en bedroefd door dit nieuws”, zei aartsbisschop José Gomez van Los Angeles in een verklaring die op 19 februari werd vrijgegeven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Hij was een vredestichter met een hart voor de armen en immigranten, en hij had een passie voor het bouwen van een gemeenschap waar de heiligheid en waardigheid van elk menselijk leven werd geëerd en beschermd”, zei de aartsbisschop.

“Hij was ook een goede vriend en ik zal hem enorm missen”, vervolgde aartsbisschop Gomez, die om gebed vroeg voor de bisschop en zijn familie in Ierland.

Armoede, bendegeweld en immigranten

O’Connell werd geboren in 1953 in het Ierse County Cork. Hij studeerde aan het voormalige All Hallows College in Dublin en werd in 1979 tot priester gewijd waarna hij vervolgens in het aartsbisdom Los Angeles diende. Hij werkte voor verschillende parochies voornamelijk in het zuiden van Los Angeles. Op 8 september 2015 werd hij tot bisschop gewijd.

image
O'Connell staat bekend als vredestichter. Hier praat O'Connell 19 juli 2015 met parochianen buiten een kerk in Lois Angeles. Foto: OSV News - CNS, John Rueda, The Tidings

Hij zette zich in voor mensen die geteisterd werden door armoede en bendegeweld in een omgeving waar veel spanningen zijn tussen de lokale bevolking en de politie. Om de kloof tussen de bevolking en de overheid te verkleinen, organiseerde hij samen met andere lokale geloofsleiders ontmoetingen met politieagenten bij mensen thuis.

Als priester zag hij het effect van gebroken gezinnen op de gemeenschap. Daarom organiseerde hij ook retraites voor mannen over hoe zij goede vaders en echtgenoten kunnen zijn. Dit zag hij als de sleutel tot een gezonde gemeenschap.

https://www.kn.nl/donaties/

Verder was hij de voorzitter van de interdiocesane Immigration Task Force in Zuid-Californië. Hiermee hielp hij bij de coördinatie van de kerkelijke hulp aan immigranten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.