fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Amerikaanse kardinaal: ‘Doodstraf is schakel in keten van geweld’

Anton de Wit 19 april 2022
image
Kardinaal Wilton Gregory (midden) tijdens de processie voor Goede Vrijdag op 15 april 2022. Foto: CNS - Andrew Biraj, Catholic Standard

Later deze maand wordt in de Amerikaanse staat South Carolina voor het eerst in lange tijd een terdoodveroordeelde door een vuurpeloton geëxecuteerd. Kardinaal Wilton D. Gregory dringt aan op een grondige herbezinning op “het effect dat de doodstraf heeft op ons als samenleving”.

Kardinaal Gregory van Washington greep zijn homilie op Goede Vrijdag – de dag immers van Jezus’ doodvonnis – aan voor een bezinning op de doodstraf. “Op deze dag moeten wij allen erkennen dat wij zijn bevrijd door de dood van iemand die werkelijk en volkomen onschuldig was. Zouden wij dan niet moeten overwegen te werken aan een samenleving die menselijker wordt door verdere daden van geweld te verbieden?”

Consequent pleidooi

“Het leven nemen van iemand die een ander het leven heeft ontnomen, is ongetwijfeld weer een schakel in de verschrikking van geweld waarvan er veel te veel is in onze wereld”, zei de kardinaal. De katholieke Kerk pleit daarom volgens Gregory consequent voor de afschaffing van de doodstraf.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wij streven er niet naar om moordenaars en gevaarlijke criminelen vrij te laten in de samenleving”, vervolgde hij. “Wij dringen er niet op aan dat onze natie haar verplichting om haar burgers te beschermen verwaarloost. We suggereren niet dat gevaarlijke mensen geen gevaarlijke mensen zijn. Maar we vragen katholieken overal om zorgvuldig na te denken over de gevolgen die de doodstraf heeft voor ons als samenleving.”

Tekort aan injecties

Het debat over de doodstraf is in de VS opnieuw in alle hevigheid opgelaaid, nu een terdoodveroordeelde in South Carolina ervoor heeft gekozen te sterven door een vuurpeloton. Die mogelijkheid bestaat sinds vorig jaar, net als de elektrische stoel, omdat de staat kampt met een tekort aan middelen voor de gebruikelijke dodelijke injectie.

(Bron: CNS)