<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Amy Coney Barrett zesde katholiek in Amerikaans Hooggerechtshof

KN Redactie 27 oktober 2020
image
Amy Coney Barrett wordt ingezworen als nieuw lid van het Amerikaans Hooggerechtshof. Foto: CNS Photo - Tom Brenner, Reuters

De katholieke Amy Coney Barrett (48) is maandag beëdigd als lid van het Amerikaans Hooggerechtshof. De beëdiging volgde nadat de Senaat met 52 stemmen voor en 48 tegen instemde met haar benoeming.

Dat de stemming plaatsvond, was niet helemaal onomstreden; volgens sommigen had de benoeming van een nieuwe opperrechter uitgesteld moeten worden tot na de presidentsverkiezingen. Zondag besloot een meerderheid van de senatoren echter toch tot stemming over te gaan.

‘Oprecht vereerd’

De stemming verliep grotendeels langs partijlijnen; enkel de republikeinse Susan Collins stemde met de democratische senatoren mee tegen de benoeming.

Coney Barrett zei “oprecht vereerd” te zijn om deel te gaan uitmaken van het Hooggerechtshof, waar ze voor het leven benoemd is. Ze volgt Ruth Bader Ginsburg op, die op 18 september overleed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Onafhankelijk van politieke stromingen’

Bij de beëdigingsceremonie zei ze onder meer dat de eed die ze aflegde “in zijn kern betekent dat ik mijn werk zonder angst of voor te trekken zal doen en dat ik dat onafhankelijk van de politieke stromingen en van mijn eigen voorkeuren zal doen”.

Met Coney Barrett komt het aantal praktiserende katholieken in het Hooggerechtshof op zes, op een totaal van negen rechters. De andere vijf zijn voorzitter John Roberts en Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor en Brett Kavanaugh.

Hoogleraar

Barrett studeerde aan de University of Notre Dame, waarna ze voor onder anderen de katholieke opperrechter Antonin Scalia werkte. Na als zelfstandig juriste gewerkt te hebben, begon ze te doceren aan haar alma mater, waar ze in 2010 hoogleraar werd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Lid charismatische groep

De nieuwe opperrechter is gehuwd en moeder van zeven kinderen, van wie er twee geadopteerd zijn uit Haïti. Ze is lid van de oecumenische charismatische groep ‘People of Praise’, waar na haar nominatie voor het Hooggerechtshof kritiek op kwam.

De groep zou volgens sommigen een sekte zijn, waar voorheen naar echtgenoten en echtgenotes werd verwezen als ‘hoofden’ en ‘dienstmaagden’ – overigens bijbelse verwijzingen.

Volgens een zijdelings bij de groep betrokken hulpbisschop, Peter Smith van Portland, is People of Praise een van de vele charismatische bewegingen die na het Tweede Vaticaans Concilie binnen de Kerk opkwamen. De groep biedt volgens hem katholieke gezinnen een kans hun geloof bewuster te beleven.

‘Het dogma leeft luid in u’

Ook rond haar benoeming, in 2017, in een Hof van Beroep, ontstond ophef over Barretts geloof. Tijdens de hoorzittingen in de Senaat werd de vrees geuit dat haar katholicisme haar beslissingen zou beïnvloeden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De opmerking van de democratische senator Dianne Feinstein – “Het dogma leeft luid in u” – werd in licht aangepaste versie – ‘Het dogma leeft luid in mij’ – op sociale media een soort geuzenkreet voor katholieken die Barretts benoeming steunden.

Barrett benadrukte destijds dat haar geloof haar vonnissen niet zouden beïnvloeden.

Eerlijke besluiten

Tijdens de huidige hoorzittingen kwam Barretts geloof even ter sprake. De republikeinse senator Lindsey Graham vroeg of ze haar religieuze opvattingen aan de kant zou kunnen zetten om eerlijke juridische besluiten te nemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Dat kan ik”, antwoordde Barrett, die benadrukte dat ook bij het Hof van Beroep gedaan te hebben. “Als ik in het Hooggerechthof beëdigd wordt, zal ik dat doen.”

De nadruk tijdens de hoorzittingen lag verder vooral op haar opvattingen over geldende vonnissen van het Hooggerechtshof, zoals Roe vs Wade, dat abortus legaliseerde.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.