fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Biden dringt aan op politiek fatsoen bij gebedsbijeenkomst van Republikeinen en Democraten

Kurt Jensen - Catholic News Service 4 februari 2022
image
President Biden: “Eenheid betekent niet dat we het over alles eens moeten zijn.” Foto: CNS photo - Kevin Lamarque, Reuters

De Amerikaanse president Joe Biden riep in zijn toespraak tijdens de National Prayer Breakfast op tot een terugkeer naar de politieke beschaafdheid die hij in zijn vroege jaren als politicus had gekend.

“We brengen niet zoveel tijd met elkaar door als vroeger”, zei hij tijdens de gebedsbijeenkomst, een jaarlijkse traditie in Washington waarbij politici van beide partijen samen ontbijten, bidden en lezen uit de Bijbel. Dit jaar las de Republikeinse senator Mitch McConnell voor uit het evangelie van Matteüs.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In zijn korte toespraak besprak Biden, pas de tweede katholieke president in de geschiedenis van het land, de verliezen in zijn eigen leven, waaronder de dood van zijn zoon Beau aan een hersentumor, en voegde eraan toe: “Iedereen heeft vreselijke dingen moeten verwerken. Ik heb veel steun gehad.”

Collegiale gesprekken

Biden sprak nostalgisch over een vroegere tijd waarin hij in de Senaat zat en regelmatig lunchte met een groep collega’s bestaande uit Republikeinen en Democraten. “Je leert over hun verliezen en hun geluk en je leert over hen.”

“Ik bid dat we doen wat Jezus ons geleerd heeft: dienen in plaats van gediend te worden”
- President Joe Biden

Hij voegde eraan toe: “Het is moeilijk om iemand niet te mogen als je weet dat hij iets doormaakt wat jij ook hebt doorgemaakt.”

Vriendschap

Hij richtte zich vervolgens rechtstreeks tot zijn politieke opponent McConnell en zei: “Mitch, ik wil je reputatie niet beschadigen, maar we zijn echt vrienden. En dat is geen openbaring die we op dit moment hebben. Je bent een man van je woord, je bent een man van eer. Bedankt dat je mijn vriend bent.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verwijzend naar Matteüs 20,28 zei Biden: “Ik bid dat we doen wat Jezus ons geleerd heeft: dienen in plaats van gediend te worden.”

Eenheid

“Eenheid betekent niet dat we het over alles eens moeten zijn, maar eenheid is wanneer genoeg van ons geloven in een kern van basale zaken. Het algemeen belang, het algemeen welzijn, het geloof in de Verenigde Staten van Amerika.”

Politieke eenheid, zei Biden, “is ongrijpbaar”, maar “het is echt heel noodzakelijk. Dat is waarom we hier zijn – om het beste te maken van onze tijd op aarde.”