fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Biden is het ‘respectvol oneens’ met bisschoppen over foetaal weefselonderzoek

Emma Koevoets 30 april 2021
image
Joe Biden tijdens een gezamenlijke sessie van het Congres in de Kamer van het Huis in Washington. Foto: CNS Photo - Jim Watson, via Reuters

De woordvoerder van het Witte Huis zei dinsdag dat president Biden het “respectvol oneens” is met de katholieke bisschoppen over federaal gefinancierd onderzoek waarbij foetaal weefsel wordt gebruikt.

Tijdens de persconferentie vroeg een verslaggever woordvoerder Jen Psaki naar een recente beslissing van de regering Biden. Daarmee werden de beperkingen opgeheven op door de federale overheid gefinancierd onderzoek met foetaal weefsel. De Amerikaanse bisschoppen reageerden kritisch.

Belangrijk voor de wetenschap

“Kijk, ik denk dat het Witte Huis het daar respectvol mee oneens is”, zei Psaki in reactie. “En we geloven dat het belangrijk is om in de wetenschap te investeren en naar mogelijkheden te zoeken om ziekten te genezen. En ik denk dat dit hoopgevend is.”

De National Institutes of Health (NIH) kondigde op 16 april aan dat het de beperkingen op dergelijk onderzoek ongedaan maakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van foetaal weefsel en organen van geaborteerde baby’s.

In reactie daarop veroordeelde de voorzitter van de pro-life-commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie op 19 april de beslissing.

Geen ethische adviesraad

Bepaalde andere beperkingen blijven van kracht, zoals vereisten voor geïnformeerde toestemming en verboden op de onwettige verkoop van foetaal weefsel.

De beperkingen op onderzoek met weefsel van foetussen komt uit het Trumptijdperk. In 2019 had de regering-Trump deze bij NIH-faciliteiten afgekondigd. De regering Trump richtte ook een federale ethische adviesraad op om voorstellen voor federaal gefinancierd onderzoek met foetaal weefsel bij externe partners te beoordelen.

Bron: Catholic News Agency