<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Biden laat meer vluchtelingen toe tot VS

KN Redactie 5 mei 2021
image
Archief: Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh in 2017. Foto: CNS Photo - Navesh Chitrakar, Reuters

President Joe Biden heeft afgelopen maandag toch de limiet voor het aantal vluchtelingen verhoogd. Tot eind september laten de Verenigde Staten 62.500 vluchtelingen toe. Dit aantal ligt altijd nog fors lager dan de 125.000 die hij eerder beloofde.

In een verklaring zei Biden dat hij de vluchtelingengrens verhoogt van 15.000 naar 62.500 voor het fiscale jaar 2021, dat tot eind september loopt. Aanleiding voor deze verhoging is de felle kritiek op het Amerikaanse vluchtelingenbeleid uit het Trump-tijdperk dat Biden in stand hield.

‘Trieste waarheid’

Nog niet eerder kregen er zo weinig vluchtelingen asiel in de VS. Het International Rescue Committee merkte op 12 april op dat de Verenigde Staten in het fiscale jaar 2021 tot dan toe slechts 2050 vluchtelingen hadden toegelaten.

“De trieste waarheid is dat we dit jaar geen 62.500 opnames zullen halen”, verklaarde Biden maandag. Hij zei dat de huidige limiet van 15.000 vluchtelingen “niet de Amerikaanse waarden weerspiegelden van een natie die vluchtelingen verwelkomt en ondersteunt”. Biden beloofde het asielbeleid te verbeteren, met als doel 125.000 vluchtelingen in het fiscale jaar 2022 toe te laten.

“Het is belangrijk om vandaag deze actie te ondernemen en zo alle aanhoudende twijfel in de hoofden van vluchtelingen over de hele wereld weg te nemen. Zij hebben al zoveel geleden en zitten vol spanning te wachten op het begin van hun nieuwe leven”, verklaarde hij.

Definitieve beslissing

In november vorig jaar beloofde Biden bij de viering van de veertigste verjaardag van de Jesuit Refugee Services het vluchtelingenplafond te verhogen tot 125.000. Maanden na zijn inauguratie wezen vluchtelingenadvocaten er echter op dat hij hierover nog steeds geen definitieve beslissing had genomen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 16 april zei het Witte Huis dat het de huidige limiet van 15.000 vluchtelingen zou behouden; later die dag keerde het zijn standpunt echter om en zei dat Biden verwachtte de vluchtelingenlimiet tegen 15 mei te verhogen.

Teleurstelling bij bisschoppen

De Amerikaanse bisschoppen reageerden hier met grote teleurstelling op. “Het aantal vluchtelingen dat dit jaar zal worden verwelkomd, is ver achter bij wat we als land kunnen doen, en is geen adequaat antwoord op de immense behoefte aan asiel”, zei hulpbisschop Mario E. Dorsonville, voorzitter van het Comité voor migratie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie.

Biden zei diezelfde dag dat vluchtelingen uit regio’s die eerder uitgesloten waren van asiel, nu wel worden toegelaten. Het Witte Huis liet maandag weten dat er binnenkort meer dan tweeduizend vluchtelingen uit deze eerder uitgesloten gebieden verwacht worden.

Aantallen per regio

Volgens de aankondiging van maandag wordt er gewerkt met aantallen per regio. Voor Afrika is het nieuwe toelatingsplafond 22.000 vluchtelingen; voor het Nabije Oosten en Zuid-Azië wordt een limiet van 13.000 vluchtelingen geaccepteerd. Voor Oost-Azië is het maximum 6000, terwijl de vluchtelingenlimiet voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 5000 zal zijn. Voor Europa en Centraal-Azië is het maximum 4000 vluchtelingen. Er is een “niet-toegewezen reserve” van 12.500 vluchtelingen.

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.