fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Bisschoppen VS veroordelen geweld Trump-supporters

KN Redactie 7 januari 2021
image
Aanhangers van president Trump verzamelen zich voor het Capitool in Washington. Foto: CNS photo - Stephanie Keith, Reuters

Katholieke leiders in de VS roepen op tot kalmte, eenheid en gebed na de ongeregeldheden in Washington op de dag dat het congres de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigde.

“Dit is niet wie we zijn als Amerikanen”, zo zei aartsbisschop José H. Gomez van Los Angeles, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, in een persverklaring na de gewelddadige bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, waarbij zeker vier mensen om het leven kwamen.

Gebed voor congresleden en politie

Gomez zei dat hij zich bij “alle mensen van goede wil voegt in het veroordelen van het geweld” in Washington DC. Hij voegde eraan toe dat hij bidt voor leden van het congres, stafleden van Capitol Hill, politieagenten “en al degenen die werken aan het herstellen van de orde en openbare veiligheid”.

“Toen de ongeregeldheden in Washington uitbraken, organiseerde het team van Biden een gezamenlijke online gebedsbijeenkomst voor vrede en gerechtigheid”

Ook andere Amerikaanse bisschoppen en woordvoerders van katholieke organisaties brachten vergelijkbare verklaringen uit, waarin ze het geweld veroordeelden en opriepen tot vreedzaamheid en gebed.

‘Pas op de plaats’

Vannacht rond 2:00 uur Nederlandse tijd wisten veiligheidstroepen het Capitool veilig te stellen, en droop de menigte af. Op dat moment gaf kardinaal Wilton Gregory van Washington een verklaring af waarin hij zijn diepe verontwaardiging uitte om het feit dat “de erfenis van vrijheid die in dat gebouw is verankerd, niet wordt gerespecteerd en is geschonden.”

image
Politie in het Capitool, nadat Trump-aanhangers zich daar toegang hadden verschaft. Foto: CNS photo - Mike Theiler, Reuters

“Samen moeten we op dit kritieke moment bewust een pas op de plaats maken en om vrede bidden”, zei Gregory. “De verdeeldheid zaaiende toon die recentelijk ons nationale debat zo heeft gedomineerd, moet veranderen. Degenen die hun toevlucht nemen tot opruiende retoriek, moeten hun verantwoordelijkheid aanvaarden voor het aanzetten tot het toenemende geweld in onze natie.”

‘Trump verantwoordelijk’

Net als de meeste collega-bisschoppen noemde Gregory daarbij geen namen. Diverse andere katholieke leiders en organisaties waren daar minder terughoudend in: zij houden Trump verantwoordelijk voor opruiing.

image
Trump-aanhangers beklimmen de muren van het Capitool. Foto: CNS photo - Stephanie Keith, Reuters

Zo schreef vredesorganisatie Pax Christi Amerika in een verklaring: “De gebeurtenissen die zich vandaag in het Capitool ontvouwen, zijn het resultaat van de demagogie van één man, president Trump, en het falen van al diegenen – politici, media, familie en meer – die die de hatelijke en verdeeldheid zaaiende retoriek van deze president verontschuldigden, ervan wegkeken, het wegwuifden of het aanmoedigden.”

Winst Biden alsnog bevestigd

Rond 3:40 uur vannacht kon de geldigheid van de verkiezingswinst van Joe Biden alsnog bekrachtigd worden door het Amerikaanse congres.

Toen de ongeregeldheden in Washington uitbraken, riep het team van Biden religieuze leiders uit het hele land bijeen voor een gezamenlijke online gebedsbijeenkomst voor vrede en gerechtigheid.

(Bronnen: Catholic News Service, Crux.)

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1