fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Chirurg, kolonel en zuster: opvallende spreekster Republikeinse conventie

KN Redactie 25 augustus 2020
image
Zuster Deirdre Byrne Screenshot: CNA - EWTN News Nightly

Na de Democratische conventie vorige week, kent ook de Republikeinse partijbijeenkomst deze week enkele opvallende katholieke sprekers.

Zo spreekt de middelbare scholier Nick Sandmann, die begin 2019 in het nieuws kwam na een incident tijdens de March for Life. Ook Abby Johnson, de oud-directrice van een abortuskliniek die pro-life activiste werd, komt aan het woord.

Kolonel buiten dienst

De opvallendste katholieke spreker lijkt echter Deirdre Byrne. ‘Zuster Dede’ is behalve religieuze ook arts, chirurg én kolonel buiten dienst van het Amerikaanse leger.

De uit een voorstad van Washington DC afkomstige Byrne nam ooit dienst om naar studie geneeskunde te kunnen betalen. Uiteindelijk bleef ze 29 jaar lid van de militaire geneeskundige dienst: de eerste jaren fulltime, later als lid van de reserve.

Zusters in de zorg

Naar eigen zeggen ervoer ze ook altijd al een roeping tot het religieuze leven. In haar tijd in het leger maakte ze werk van de onderscheiding hiervan. Een priester met wie ze contact had, stimuleerde haar om een congregatie te vinden waarin ze in de zorg actief kunnen blijven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit bracht haar bij de Kleine Werksters van de Heilige Harten van Jezus en Maria, een van oorsprong Italiaanse congregatie die ook in de zorg actief is. In 2002 trad Byrne in, waarna in 2004 haar voorlopige geloften volgden.

Uitgezonden naar Afghanistan

Tijdens haar hele vorming als zuster, bleef Byrne lid van de legerreserve. Drie keer werd ze uitgezonden, voor het laatst in 2008 naar Afghanistan.

Uit dienst

Na terugkeer vroeg de congregatie haar echter afscheid te nemen van het leger voordat ze haar eeuwige geloften zou afleggen. In 2009 trad Byrne uit dienst, in 2011 verbond ze zich voor het leven aan haar congregatie.

Tegenwoordig is zuster Byrne overste van een zusterhuis in Washington en werkt ze in een kliniek die zorg verleent aan de armen.

‘Levenslange dienst’ aan anderen

Byrne spreekt op dag drie van de Republikeinse conventie die maandag begon. Tijdens de bijeenkomst wordt Donald Trump officieel genomineerd als Republikeins presidentskandidaat.

In 2019 noemde Trump Byrne al in een toespraak. Hij prees haar toen vanwege haar “levenslange dienst” aan anderen.

Democratische conventie

Tijdens de Democratische conventie werd vorige week gebeden door zuster Simone Campbell en de bekende jezuïet James Martin.

Bronnen: Catholic News Agency, America Magazine