President Joe Biden heeft negen katholieken voorgedragen om in zijn kabinet te dienen – vermoedelijk een historisch hoogtepunt. Niet alle kandidaten zijn in katholieke kring echter onomstreden.
Eén van de voorgedragen katholieken, de gepensioneerde generaal Lloyd Austin, is al bevestigd als minister van Defensie.
De anderen die tot dusverre zijn genomineerd voor de regeringsploeg van Biden, zijn Deb Haaland (Binnenlandse Zaken), Tom Vilsack (Landbouw), Gina Raimondo (Handel), Marty Walsh (Werkgelegenheid), Denis McDonough (Veteranenzaken), Jennifer Granholm (Energie), Xavier Becerra (Volksgezondheid).
Tot slot is ook John Kerry voorgedragen als presidentiële gezant voor klimaat. De katholieke Kerry was in 2004 de presidentskandidaat van de Democraten. Tijdens zijn campagne zei de toenmalige aartsbisschop Raymond L. Burke van St. Louis, dat hij Kerry de communie zou weigeren vanwege diens standpunt over abortus.
De opmerking veroorzaakte een lange discussie onder Amerikaanse katholieken, ook onder de bisschoppen zelf, over wanneer mensen al dan niet deel mogen nemen aan de eucharistie. Kerry diende later als minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama.
Xavier Becerra diende 12 termijnen in het Congres voordat hij vier jaar geleden openbaar aanklager in Californië werd. In die functie probeerde hij de Little Sisters of the Poor er juridisch toe te dwingen om, tegen hun principes in, anticonceptie te verschaffen in het kader van de Affordable Care Act (de door Obama ingevoerde gezondheidswet, beter bekend als ‘Obamacare’).
Een veertigtal pro-lifeorganisaties heeft de Senaat al opgeroepen om Becerra’s nominatie af te wijzen omdat “hij als procureur de wet tegen iedereen heeft gebruikt, van nonnen tot centra voor zwangerschapszorg, om een radicale abortusagenda door te drukken”.
De in Canada geboren Jennifer Granholm, voormalig gouverneur van Michigan, bracht een jaar door in Frankrijk om te helpen met het smokkelen van kleding en medicijnen naar Joden in de Sovjet-Unie. Ze studeerde aan Harvard College en ontmoette daar haar latere man, de theologiestudent Daniel Mulhern.
Deb Haaland, die de eerste Amerikaanse Indiaan zou zijn die een ministerpost zou krijgen, diende twee termijnen in het Huis van Afgevaardigden voordat ze werd voorgedragen als minister van Binnenlandse Zaken. Ze voedde een dochter op als alleenstaande moeder en begon een salsabedrijf om de rekeningen te betalen. Haaland heeft zichzelf omschreven als “een 35e generatie Amerikaan”.
Denis McDonough, wiens grootouders uit Ierland emigreerden, behaalde een bachelordiploma aan St. John’s College in Collegeville, Minnesota. Later studeerde hij diplomatieke betrekkingen aan Georgetown University en diende als stafchef van Obama tijdens diens tweede termijn.
Gina Raimondo, de gouverneur van Rhode Island sinds 2015, studeerde af aan de LaSalle Academy in Providence, als een van de eerste meisjes die naar een katholieke school voor alleen jongens mochten gaan.
Vorig jaar maart, in de eerste dagen van de coronapandemie in de Verenigde Staten, had zij een aanvaring met de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo over haar bevel dat New Yorkers 14 dagen in quarantaine moesten bij het binnenkomen van Rhode Island. Cuomo dreigde met een rechtszaak, waarna Raimondo het bevel uitbreidde tot alle reizigers naar Rhode Island.
Tom Vilsack werd geboren in een katholiek weeshuis in Pittsburgh. Hij diende al tot tweemaal toe als landbouwminister onder Obama. Ook diende hij twee termijnen als gouverneur van Iowa.
Marty Walsh, de zoon van Ierse immigranten die elkaar in de Verenigde Staten ontmoetten, is sinds 2014 de burgemeester van Boston. Hij studeerde aan Boston College en was voor zijn politieke loopbaan actief in de vakbond.
Toen de voormalige president Donald Trump in 2017 dreigde met financiële sancties aan steden die zichzelf tot een toevluchtsoord voor ongeautoriseerde immigranten verklaarden, bevestigde Walsh de status van Boston als toevluchtsoord door in een toespraak te zeggen: “Als mensen hier willen wonen, zullen ze hier wonen. Ze kunnen mijn kantoor gebruiken. Ze kunnen elk kantoor in dit gebouw gebruiken.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.