<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Geen katholieke consensus over Bidens ‘consensusbouwer’ in Hooggerechtshof

Anton de Wit 28 februari 2022
image
Ketanji Brown Jackson, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Foto: CNS - Kevin Lamarque, Reuters

De Amerikaanse president Joe Biden maakte afgelopen vrijdag zijn nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof bekend: Ketanji Brown Jackson. Volgens Biden is zij een “bewezen consensusbouwer”; katholieken in het land reageren verdeeld.

Als zij inderdaad wordt benoemd – de Amerikaanse Senaat moet daar nog mee instemmen – zal zij de eerste zwarte vrouw in het hoogste Amerikaanse gerechtshof zijn.

Kanshebber

Een verrassing is de keuze niet: nadat Stephen Breyer in januari aankondigde met pensioen te gaan, had president Biden al laten weten dat hij voor de opvolging een zwarte vrouw zocht, en de 51-jarige, zeer ervaren Jackson werd al snel genoemd als belangrijke kanshebber.

Benoemingen in het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn in belangrijke mate partijpolitiek gemotiveerd, hoewel rechters formeel onafhankelijk zijn. Met de benoeming van Jackson zal niets veranderen aan het huidige evenwicht tussen progressieve en conservatieve rechters in het Hof. Zes van de huidige rechters werden benoemd door een Republikeinse president, drie door een Democratische.

‘Racistisch en seksistisch’

Maar bij voorbaat leek de nominatie toch omstreden, juist ook omdat Biden in de ogen van conservatieve commentatoren huidskleur en geslacht voorrang gaf op inhoudelijke kwalificaties.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Enkele katholieke organisaties deden dergelijke commentaren echter af als “racistisch en seksistisch”. In een gezamenlijke verklaring stelden het Katholieke Netwerk voor Sociale Rechtvaardigheid, de National Black Sisters Conference en de Leadership Conference of Women Religious dat zij “de belofte van de regering Biden om een zwarte vrouw voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten te nomineren krachtig steunen”.

Ook stelden zij, nog voor de nominatie officieel bekend was gemaakt, maar toen haar naam al rondzong, dat zij Ketanji Brown Jackson gezien haar achtergrond en juridische staat van dienst “zeer gekwalificeerd” vonden om zitting te nemen in het Hof.

‘Bondgenoot van extreem-links’

Niet alle katholieken delen die opvatting. In pro-life-hoek werd uitermate kritisch gereageerd op Browns kandidatuur. Hoewel er over haar persoonlijke opvattingen over abortus weinig bekend is, zag pro-life Amerika het als een veeg teken dat de pro-choicebeweging enthousiast reageerde op haar nominatie.

“Nadat haar nominatie bekend werd, begon zij met God te danken en merkte zij op dat zij zonder geloof nooit zo ver was gekomen”

Volgens pro-life-organisatie March for Life is Jackson een “betrouwbare bondgenoot van extreem-links en de radicale abortusagenda van de Biden-regering”. Volgens een andere organisatie zou zij tegen de vrijheid van meningsuiting van pro-life-activisten bij abortusklinieken zijn, en is zij tevens “voor de valse claim dat abortus een kwestie van ‘gezondheidszorg’ is”.

Opvallend afwezig

Waar deze beschuldigingen precies op gebaseerd zijn, blijft wat onduidelijk: op één zaak na over ‘bufferzones’ bij abortusklinieken in Massachusetts in 2001, blijft het hele thema opvallend afwezig op haar cv.

Toen haar vorig jaar gevraagd werd hoe zij dacht over ‘Roe vs. Wade’ – het arrest uit 1973 dat de abortuswetgeving in de VS aanzienlijk verruimde – antwoordde Brown kortweg dat zij het als federaal rechter niet haar plaats vond om een opinie te hebben over uitspraken van het Hooggerechtshof.

‘Links-leunend’

Toen haar naam in januari rond begon te zingen, merkte The New York Times op dat zij nog geen heel duidelijk juridisch-ideologisch profiel had, maar dat zij “enigszins links-leunend” was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Haar stemgedrag wijkt volgens de krant niet erg af van dat van Breyer, van wie zij nu dus de beoogde opvolger is.

Geloofsovertuigingen

Ook over haar persoonlijke geloofsovertuigingen is weinig bekend. Nadat haar nominatie bekend werd, begon zij met God te danken en merkte zij op dat zij “zonder geloof nooit zo ver was gekomen”.

Tot welk kerkgenootschap Brown behoort, is echter niet bekend. Wel zat zij in 2010 en 2011 in de adviesraad van een inmiddels gesloten christelijke (baptisten-)school.

Godsdienstvrijheid

Op kritiek op de conservatief-christelijke standpunten van die school, verweerde zij zich door te zeggen dat ze weliswaar niet alle denkbeelden onderschreef, maar wel een voorstander was van de godsdienstvrijheid.

Momenteel zijn zes van de negen rechters van het Hooggerechtshof katholiek: opperrechter John Roberts en de rechters Brett Kavanaugh, Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor en Amy Coney Barrett. Neil Gorsuch is katholiek opgevoed maar is nu episcopaal. Elena Kagan en de vertrekkende rechter Stephen Breyer zijn Joods.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.