fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Herfstvergadering bisschoppen VS: McCarrick, corona, racisme & Biden

Sanne Gerrits 20 november 2020
image
Aartsbisschop Vigneron van Detroit en aartsbisschop Gomez van Los Angeles, de vicevoorzitter en voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, leidden de virtuele vergadering vanuit een studio. Foto: CNS Photo - Mgr. J. Brian Bransfield

De Amerikaanse bisschoppen hebben deze week tijdens hun jaarlijkse herfstvergadering gesproken over het McCarrick-rapport, de pandemie, racisme en de verkiezingen. Dit jaar vergaderden de ongeveer driehonderd bisschoppen uit het land online.

Het McCarrick-rapport werd op 10 november door het Vaticaan uitgebracht en werd op het laatste moment toegevoegd aan de agenda van de maandag en dinsdag gehouden vergadering.

De bisschoppen reageerden geschokt, prezen de paus voor zijn leiderschap en namen zich voor duidelijk en open altijd de kant van de slachtoffers te kiezen. Aartsbisschop Jose Gomez, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, bad in zijn openingstoespraak voor de slachtoffers van seksueel misbruik.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Heldhaftig christendom gevraagd’

Gomez sprak ook over het aanhoudende lijden dat veroorzaakt wordt door het coronavirus. Deze tijden, met sociale onrust en onzekerheid vanwege de pandemie, “vragen om heldhaftig christendom”, zei hij.

De pauselijk nuntius in de VS, aartsbisschop Christophe Pierre, noemde het “onze missie om de wereld te helen. Ik moedig jullie aan om wegen te vinden die jullie hoop en die van jullie kudde te voeden”.

Tekorten op de begroting

De bisschoppen bespraken manieren om in contact te blijven met hun gelovigen. Ook online Missen kwamen ter sprake, en de honger naar de Eucharistie die lijkt te groeien onder katholieken. “Deze nieuwigheid vind ik persoonlijk opbouwend en een bron van grote kracht”, zei bisschop Daniel Flores van het Texaanse Brownsville.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Minder positief is de economische impact die het virus (net als in verschillende Europese landen) op de kerkelijke begrotingen heeft. Bisdommen bezuinigen waar ze kunnen; medewerkers hoeven geen loonsverhoging te verwachten.

Racisme bestrijden

De aanpak van de zonde van racisme stond ook hoog op de agenda. Een vorig jaar al opgesteld vierjarenplan werd nogmaals goedgekeurd en een pastoraal plan van twee jaar terug, werd opnieuw geprezen.

Dat racisme aanpakken van wezenlijk belang is, was voor mgr. Mark Seitz van El Paso, Texas, al langer een tastbare realiteit. In zijn bisdom werden afgelopen jaar 23 mensen gedood in een racistisch gemotiveerde schietpartij. Hij wees erop dat woorden zwaar kunnen wegen, omdat zij de ideologie van het racisme kunnen voeden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het veranderen van de harten met betrekking tot racisme is “één van onze grootste uitdagingen. Het is belangrijk dat we als katholieken de zaden planten en de Heilige Geest laten werken”, zei bisschop Selton Fabre van Houma-Thibodaux, Louisiana.

Kansen en zorgen rond Biden

De bisschoppen bespraken aanvankelijk de presidentsverkiezingen niet, maar aan het einde van de bijeenkomst meldde Gomez dat verschillende bezorgde bisschoppen naar hem toegekomen waren. “Met de verkiezing van een katholieke president staan we voor kansen maar ook voor bepaalde uitdagingen”, verklaarde hij.

Op grond van de katholieke leer kunnen de bisschoppen instemmen met een heel aantal van Bidens beleidspunten, op vlakken als immigratiebeleid, hulp aan armen en vluchtelingen, raciale rechtvaardigheid, afschaffing van de doodstraf en de aanpak van de klimaatverandering.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschoppelijke zorgen waren er voor de steun van Biden aan “beleid dat indruist tegen sommige fundamentele katholieke waarden, zoals de overheidssteun voor abortus”.

Werkgroep

Besloten werd een werkgroep op te richten om beleid te ontwikkelen rond de opgeworpen kwesties. De groep wordt voorgezeten door de vicevoorzitter van de bisschoppenconferentie, aartsbisschop Allen Vigneron van Detroit.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21