<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Hoop van deelnemers March for Life gericht op Hooggerechtshof

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 januari 2022
image
Deelnemers aan de March for Life op Constitution Avenue in Washington Foto: CNS Photo - Jim Bourg, Reuters

De Amerikaanse pro-life mars March for Life vond vrijdag voor de 49e keer plaats in Washington. Deelnemers hopen dat de dit de laatste keer zal zijn, aangezien het Hooggerechtshof mogelijk later dit jaar het vonnis dat abortus legaliseerde, nietig zal verklaren.

De mars vindt jaarlijks plaats op de vrijdag die het dichtst bij de verjaardag van het Roe vs. Wade-vonnis ligt. Daarmee legaliseerde het Hooggerechtshof op 22 januari 1973 in feite abortus in heel Amerika. Staten mogen abortus niet verbieden voordat het ongeboren kind levensvatbaar is, tussen de 22 en 24 weken zwangerschap.

De organisatie schat dat afgelopen vrijdag zeker tienduizenden mensen deelnamen.

Hoop

Onder de demonstranten leeft de hoop dat het Hooggerechtshof het Roe vs. Wade-vonnis terug zal draaien. In dat geval zal abortus niet langer op federaal niveau bij wet worden geregeld. “Er is een beetje hoop dat het misschien teruggaat naar de staten”, zei Macy Nutler, een gepensioneerde lerares die meeliep. “Ik voel dit jaar iets meer optimisme dan ik eerder had.”

In september 2021 nam het Huis van Afgevaardigden echter nog een wetsvoorstel aan – de zogeheten Wet op Bescherming van de Gezondheid van Vrouwen – die abortus in elke fase van de zwangerschap toestaat, in elke Amerikaanse staat. Iets eerder werd in de staat Texas juist een wet van kracht die abortus na zes weken verbiedt.https://www.kn.nl/abonnementen/

De hoop van de demonstranten ligt echter in een zaak die de staat Mississippi aanspande. Deze staat wil al sinds 2018 een verbod op abortus na vijftien weken zwangerschap. Een abortuskliniek vocht deze wet aan en won, ook in hoger beroep.

Het Hooggerechtshof buigt zich nu sinds december 2021 over de vraag of een dergelijk verbod grondwettelijk is of niet. Als Mississippi gelijk krijgt, wordt daarmee de basis voor abortuswetgeving in heel Amerika – het Roe vs. Wade-vonnis – onwettig. Men verwacht de uitspraak in juni van dit jaar.

Gevechtslinies

“We hopen en bidden dat dit jaar, 2022, een historische verandering voor het leven zal brengen”, zei Jeanne Mancini, voorzitter van March for Life, tijdens het evenement.

“Roe,” zei ze, “is geen vaste wet. Als Roe valt, zullen de gevechtslinies veranderen. Maar vergis je niet, de strijd om het leven zal moeten worden voortgezet in de staten en hier in DC”, zei Mancini.

Meerderheid voor abortus

Uit recente peilingen blijkt namelijk dat een meerderheid van de Amerikanen het recht op abortus steunt. Volgens een peiling van CNN medio januari wil 69% van de Amerikanen niet dat Roe v. Wade volledig nietig wordt verklaard. Mocht dat wel gebeuren, dan wil 59% dat abortus op staatsniveau wordt geregeld.

Het Witte Huis stelde vrijdag in een verklaring het Roe vs. Wade-vonnis te willen beschermen en verdedigen “met alle middelen die we hebben”.

“Dit is een moment voor ons om ons opnieuw in te zetten voor het versterken van de toegang tot kritieke reproductieve gezondheidszorg, het verdedigen van het door Roe ingestelde grondwettelijke recht en het beschermen van de vrijheid van alle mensen om hun eigen toekomst op te bouwen”, zei een woordvoerster.

Protest

De verdeeldheid rond de zaak werd nog maar eens duidelijk door een publiciteitsstunt van de groep Catholics for Choice.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Terwijl er donderdagavond in een basiliek in Washington een gebedswake plaatsvond voor een einde aan abortus, projecteerden de activisten pro-choice berichten op de gevel van de kerk. Kardinaal Wilton Gregory – de aartsbisschop van Washington – bekritiseerde de acties van de groep, aartsbisschop Salvatore Cordileone van San Francisco noemde de actie “duivels”.

‘Gelijkheid begint in de baarmoeder’

De Mars moest vrijdag overigens kort worden onderbroken, omdat leden van de extreemrechtse groep Patriot Front naast de pro-lifers probeerden mee te lopen. Daar werd snel een einde aan gemaakt.

“March for Life bevordert de schoonheid, waardigheid en waarde van elk mensenleven door te werken aan het beëindigen van het geweld van abortus. We veroordelen elke organisatie die probeert een persoon of groep mensen uit te sluiten op basis van hun huidskleur of enig ander kenmerk”, vertelde Mancini later aan persbureau CNS.

“Een dergelijke uitsluiting druist in tegen onze missie die erkent dat alle mensenlevens gelijk zijn vanaf het moment van conceptie: gelijkheid begint in de baarmoeder”, zei ze.

Bronnen: CNS, CNA, NOS, NPR

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.