<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Jezuïeten geven miljoenen aan herstelbetalingen slavernij

KN Redactie 17 maart 2021
image
Afbeelding van slaven die rietsuiker snijden op het eiland Antigua in 1823. Foto: British Library, Unsplash

De jezuïetenorde in de Verenigde Staten belooft 84 miljoen euro in te zamelen voor nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen die ooit door hun orde zijn verhandeld. Hiermee hoopt de orde fouten uit het verleden te herstellen en de natie te helpen op weg naar raciale genezing.

De New York Times liet afgelopen maandag weten dat het bedrag zal worden ondergebracht in een speciale stichting, die een partnerschap is van de jezuïetenorde en afstammelingen van slaven die destijds ‘eigendom’ van de jezuïeten waren. Het zou voor het eerst zijn dat er zo’n partnerschap wordt aangegaan tussen nakomelingen van slaven en hun bezitters.

Van de stoffige plank gehaald

“Onze beschamende geschiedenis van jezuïeten-slavenhouders in de Verenigde Staten is van de stoffige plank gehaald en kan nooit meer worden teruggeplaatst”, zei jezuïet Tim Kesicki, voorzitter van de jezuïetenconferentie van Canada en de Verenigde Staten.

“Racisme zal in Amerika blijven bestaan als we onze hoofden blijven afwenden van de waarheid van het verleden en hoe het ons allemaal vandaag beïnvloedt. De blijvende gevolgen van de slavernij roepen ons allemaal op om het werk van waarheid en verzoening te doen”, voegde hij eraan toe.

Drie tot vijf jaar

Kesicki zei in The New York Times dat de jezuïeten al ruim 12 miljoen euro hebben gestopt in een fonds dat is opgericht om de stichting te ondersteunen. De rest van de fondsen zullen de aankomende drie tot vijf jaar worden binnengehaald door een nationale fondsenwerforganisatie die de jezuïeten hebben ingehuurd. Hij zei ook dat in de raad van bestuur van de stichting vertegenwoordigers zullen zitten van andere instituten met wortels in de slavernij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ontmantelen, verzachten en verzoenen

De waarnemend president van de nieuwe stichting, Joe Stewart, is een gepensioneerde bedrijfsleider en een van de meer dan duizend nakomelingen van Isaac Hawkins, een tot slaaf gemaakte man die door Georgetown University werd verkocht.

Hij zei dat de samenwerking “een voorbeeld zou zijn en Amerika zou leiden door de ontmanteling van de overblijfselen van de slavernij en het verzachten van de aanwezigheid van racisme”.

Het partnerschap zal volgens hem een prominente rol spelen bij “het aangaan, promoten en ondersteunen van programma’s en activiteiten die de waarheid benadrukken, raciale genezing en verzoening versnellen en raciale rechtvaardigheid en gelijkheid bevorderen in Amerika.”

Vooruithelpen

Door het creëren van investeringen kunnen nakomelingen van slaven vooruitgeholpen worden, zegt de voorzitter van de partnergroep GU272 Descendants Association. Deze groep bestaat uit de afstammelingen van 272 tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen die in 1838 door de jezuïeten-slavenhouders van Georgetown University werden verkocht aan plantage-eigenaren in Louisiana.

De groep wil ook samenwerken met instellingen voor hoger onderwijs en andere entiteiten die profiteerden van slavernij. Met het geld uit verkoop van slaven werden namelijk activiteiten op scholen gefinancierd.

Excuses

In de afgelopen jaren hebben Georgetown University en de jezuïetenorde die de school sponsort, nauwlettend gekeken naar de mogelijkheden om het slavernijverleden te herstellen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2017 boden Georgetown en de jezuïeten tijdens een evenement met meer dan honderd afstammelingen van slaven hun excuses aan voor hun rol in de slavenhandel ten behoeve van de universiteit.

Omdoping

Datzelfde jaar hernoemde de universiteit een gebouw tot Isaac Hawkins Hall, genoemd naar een slaaf die door de universiteit werd verkocht. Een ander gebouw was vernoemd naar jezuïet William McSherry, de pater die hielp bij de verkoop van slaven in 1838. Het gebouw is daarom omgedoopt tot Anne Marie Becraft Hall ter ere van een vrije gekleurde vrouw. Zij wordt gezien als een pionier die in 1820 een school in de buurt van de campus voor zwarte meisjes oprichtte.

‘Bittere erfenis’

De opbrengst van de slavenverkoop door jezuïeten in Georgetown vertegenwoordigt vandaag de dag een waarde van 2,7 miljoen euro. Destijds gebruikte Citizens Bank of New Orleans, later overgenomen door JPMorgan Chase, enkele slaven als onderpand.

De bank is een groot voorstander van de nieuwe stichting. “De instelling van slavernij en systemisch racisme zijn tragische delen van de geschiedenis van Amerika, en we hebben de verantwoordelijkheid om duurzame verandering te stimuleren voor de mensen en gemeenschappen die zijn getroffen door deze bittere erfenis”, zegt Brian Lamb, het wereldwijde hoofd van Diversity and Inclusion bij JPMorgan Chase in een verklaring.

In een verklaring zei hij dat de bank er trots op was deze nieuwe stichting te steunen bij het zoeken naar “oplossingen door middel van waarheid, raciale genezing en transformatie om de erfenis van de slavernij te ontmantelen en een rechtvaardiger samenleving op te bouwen, zowel nu als in de komende generaties”.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.