<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Katholiek Amerika verdeeld over ‘running mate’ Kamala Harris

Catholic News Service 13 augustus 2020
image
Kamala Harris, de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap in de VS. Foto: CNS photo - Eric Thayer, Reuters

Zwarte katholieken in de VS reageren verheugd op de keuze van Democratische presidentskandidaat Joe Biden voor senator Kamala Harris als zijn running mate. Katholieke kritiek op haar politieke opvattingen klonk echter ook volop.

“Dit is voorpaginanieuws. Een unicum”, zo reageert pater dominicaan Aniedi Okure, uitvoerend directeur van het Africa Faith and Justice Network, over de keuze voor Harris, de eerste zwarte vicepresidentskandidaat van een grote politieke partij.

Pater Okure, geboren in Nigeria, woont sinds eind jaren tachtig in de Verenigde Staten en noemt zichzelf “een stemgerechtigde burger” van de Verenigde Staten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Stap in de goede richting

“Gezien wat het land de laatste tijd heeft meegemaakt, met de gevolgen van de moord op George Floyd, is het iets dat in de goede richting wijst. De Verenigde Staten zijn een inclusieve gemeenschap, de dingen worden beter.”

Okure zegt zich te verheugen op de komende presidentsverkiezingen, maar voegt er meteen aan toe: “Ze hebben nog niet gewonnen.”

Gunstig voor mensen in de marge

“Ik was zo opgetogen. Wij, de zwarte gemeenschap, verlangen naar goed nieuws, en dit is gewoon geweldig”, zegt Donna Toliver Grimes, adjunct-directeur van Afro-Amerikaanse zaken bij het secretariaat voor culturele diversiteit van de Amerikaanse bisschoppen.

“Ze was niet mijn favoriete kandidaat in de voorverkiezingen, en ze was niet mijn eerste keuze voor vicepresident”, voegt ze eraan toe, maar na enige overweging concludeerde ze: “Harris verdient het echt en brengt veel kwaliteiten mee.”

image
Joe Biden en Kamala Harris Foto: CNS photo - Lucas Jackson, Reuters

Zwarte katholieken zouden naar Biden en Harris moeten kijken voor “beleid dat gunstig is voor mensen in de marge. Als ik zeg ‘voor Afro-Amerikanen’, dan komt dat ook andere mensen in de marge ten goede”, aldus Grimes. “Ik verwacht dat Biden goede mensen in zijn kabinet zal plaatsen, die oog hebben voor onze belangen. Zo hoop ik dat Biden de hervorming van de gezondheidszorg kan voortzetten, zodat iedereen weer betaalbare zorg krijgt.”

Pro-abortus, tegen religieuze vrijheid

Lang niet alle katholieken in de VS zijn echter enthousiast over Harris. Met name haar medisch-ethische standpunten zijn koren op de molen van de critici.

“Joe Biden heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat zijn ‘katholieke identiteit’ terzijde kan worden geschoven wanneer het politiek opportuun is”

“Senator Harris steunt een beleid van abortus op verzoek, altijd, overal en onder alle omstandigheden”, stelde Carol Tobias, voorzitter van National Right to Life, in een verklaring.

Ook Brian Burch, voorzitter van CatholicVote, is kritisch: “Door een running mate te selecteren die vastberaden pro-abortus en tegen religieuze vrijheid is, heeft Joe Biden nogmaals duidelijk gemaakt dat zijn zelfverklaarde ‘katholieke identiteit’ iets is dat terzijde kan worden geschoven wanneer het politiek opportuun is.”

Religieuze achtergrond

Als dochter van een in India geboren moeder en een in Jamaica geboren vader, ging Kamala Harris (55) naar zowel baptistenkerken als hindoetempels, totdat haar ouders scheidden toen ze 7 jaar oud was. Daarna ging zij naar kerken van andere christelijke denominaties. Haar echtgenoot, de advocaat Douglas Emhoff uit Los Angeles, is joods.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.