<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Katholieke organisatie hoopt op ‘afscheidscadeau’ van Biden: generaal pardon voor terdoodveroordeelden

Kate Scanlon - OSV News 8 november 2024
image
Katholieke demonstranten tegen de doodstraf voor het Hooggerechtshof in Washington, op archiefbeeld uit 2021. Foto: CNS - Jonathan Ernst, Reuters

Een katholieke actiegroep die pleit voor de afschaffing van de doodstraf, dringt er bij president Joe Biden op aan om in de laatste weken van zijn presidentschap actie te ondernemen tegen de praktijk. De groep pleit voor een generaal pardon voor alle veertig gevangen die momenteel in Amerikaanse dodencellen zitten.

Krisanne Vaillancourt Murphy, uitvoerend directeur van het Catholic Mobilizing Network (CMN), bracht een verklaring uit waarin ze Biden herinnerde aan zijn campagnebeloften in 2020 om de doodstraf af te schaffen.

‘Er staan levens op het spel’

Volgens haar is deze ‘vleugellamme’ periode na de verkiezingen het uitgelezen moment om daad bij woord te voegen, en concrete actie te ondernemen voordat Donald Trump, die het gebruik van de doodstraf juist wil uitbreiden, terugkeert naar het Witte Huis.

“Als trouwe tegenstanders van de doodstraf weten we dat er levens op het spel staan; we zijn klaar om te handelen”, aldus Vaillancourt Murphy. “Ons werk zal niet gedaan zijn voordat de doodstraf volledig is afgeschaft in de Verenigde Staten. CMN zal haar inspanningen verdubbelen om er bij president Biden op aan te dringen om de straffen van alle 40 mannen die momenteel in de federale dodencellen zitten om te zetten voordat hij in januari aftreedt.”

Moratorium op executies

Na de verkiezing van Biden kondigde zijn regering een moratorium af op federale executies. Maar critici hebben erop gewezen dat de tweede katholieke president van het land zijn campagnebelofte om een definitief einde te maken aan deze praktijk niet is nagekomen, en dat zijn regering een aantal bestaande doodvonnissen zelfs heeft verdedigd.

“Het zou passend zijn dat Biden handelt naar zijn geloof en doet wat binnen zijn grondwettelijke bevoegdheid ligt om te doen”

Vaillancourt Murphy wijst erop dat het einde van Bidens presidentschap samenvalt met het Heilig Jaar 2025 – van oudsher zijn dergelijke jubeljaren een moment om schulden kwijt te schelden en gevangen vrij te laten. “Het zou passend zijn dat Biden handelt naar zijn geloof en doet wat binnen zijn grondwettelijke bevoegdheid ligt om te doen.”

Geest van barmhartigheid

CMN roept Biden op om de overgebleven doodvonnissen om te zetten in levenslang, “in de geest van barmhartigheid en het soort gerechtigheid dat de waardigheid van alle leven respecteert, ongeacht de schade die iemand heeft veroorzaakt of geleden”.

De organisatie zegt ook te blijven strijden tegen de doodstraf, ongeacht welke president er in het Witte Huis zit. “We weten dat de doodstraf misdaad niet afschrikt en gemeenschappen niet veiliger maakt”, zei ze.

‘Systeem van de dood’

“Net als de staatssystemen is ook het federale doodstrafsysteem kapot. Dus we zullen blijven bidden, pleiten, onderwijzen en herstellende praktijken delen totdat dit systeem van de dood ontmanteld is en onze gemeenschappen opbloeien te midden van een cultuur van leven.”

Achtergrond

De doodstraf: wat leert de katholieke Kerk daarover?

De katholieke Kerk is tegen de doodstraf omdat het in strijd is met de inherente heiligheid van het menselijk leven. In 2018 scherpte paus Franciscus de Catechismus van de Katholieke Kerk op dit punt verder aan.

In zijn encycliek Fratelli Tutti uit 2020 haalde de paus zijn voorganger Johannes Paulus II aan, “duidelijk en krachtig heeft verklaard dat de doodstraf vanuit moreel oogpunt ontoereikend is en niet langer noodzakelijk is vanuit het oogpunt van strafrechtvaardigheid”.

“Er kan geen stap terug worden gezet van dit standpunt”, schreef paus Franciscus. “Vandaag stellen we duidelijk dat de doodstraf ontoelaatbaar is en de Kerk is vastbesloten om op te roepen tot de wereldwijde afschaffing ervan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.