fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Paus Franciscus bidt voor slachtoffers van tornado’s

KN Redactie 13 december 2021
image
De ravage die het noodweer in het stadje Mayfield achterliet. Foto: CNS Photo - Cheney Orr, Reuters

Paus Franciscus sprak zondag zijn nabijheid uit met de slachtoffers van tornado’s die ten minste zes Amerikaanse staten hebben getroffen en tientallen mensen hebben gedood.

In de nacht van vrijdag op zaterdag lieten naar verluid zo’n dertig tornado’s een spoor van verwoesting achterliet in de oostelijke helft van de Verenigde Staten. In de staten Arkansas, Illinois, Tennessee, Kentucky, Mississippi en Missouri zijn meer dan duizend huizen met de grond gelijk gemaakt. Grote gebieden zitten zonder stroom. Reddingswerkers zoeken met reddingshonden onder het puin naar slachtoffers. Het leger is ingezet om de burgers te helpen bij het opruimen van de ravage die de tornado’s hebben veroorzaakt.

“Ik bid voor de slachtoffers van de tornado die Kentucky en andere delen van de Verenigde Staten van Amerika heeft getroffen”, zei paus Franciscus na afloop van zijn Angelus-toespraak.

‘Hartverscheurend’

Twee Amerikaanse aartsbisschoppen hadden eerder al hun condoleances betuigd.

Aartsbisschop José Gomez, voorzitter van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, en aartsbisschop Paul Coakley, voorzitter van het Comité voor Binnenlandse Rechtvaardigheid en Menselijke Ontwikkeling, drongen er bij katholieken op aan de getroffenen te helpen door het werk van katholieke liefdadigheidsinstellingen in de VS te steunen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is hartverscheurend om de vernietiging en verwoesting te zien die is aangericht door de tornado’s”, zeiden de aartsbisschoppen in een verklaring van 11 december.

Bidden

“Tijdens deze adventstijd, waarin we met vreugde wachten op de geboorte van onze Heer, bidden we voor degenen die gewond zijn geraakt, voor degenen die hun leven hebben verloren en voor hun rouwende families en gemeenschappen.”

“Mogen degenen die door deze stormen zijn getroffen, vrede, troost en hoop vinden in ons geloof en in Gods eindeloze liefde.”

Kaarsenfabriek

De stad Mayfield, gelegen in de staat Kentucky, was een van de zwaarst getroffen gebieden. Meer dan honderd mensen waren op het moment van de ramp in een plaatselijke kaarsenfabriek. Door het noodweer stortte de fabriek in. Voor zover nu bekend zijn er acht medewerkers om het leven gekomen.

De tornado's die vrijdag op zaterdag over verschillende staten van de VS raasden, eisten tientallen levens en maakten veel huizen met de grond gelijk. | Foto's: CNS Photo - Reuters

Herstelinspanningen

President Biden heeft de situatie tot ‘federale ramp’ verklaard. Hierdoor kan het getroffen gebied steun vanuit de federale overheid verwachten.

Ter afsluiting van hun verklaring zeiden aartsbisschop Gomez en aartsbisschop Coakley: “We bidden ook voor de hulpverleners en degenen die zijn begonnen met het voorzien in de behoeften van de getroffenen in deze gemeenschappen bij de herstelinspanningen.”

“We vertrouwen al onze broeders en zusters die in gevaar zijn toe aan onze Heilige Moeder, en we vragen om haar voortdurende bescherming en om haar voorspraak bij het troosten van degenen die lijden.”

(Bronnen: Catholic News Agency, NOS)

https://www.kn.nl/donaties/