fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Paus over bestorming Capitool: ‘Niets wordt gewonnen door geweld’

KN Redactie 12 januari 2021
image
Foto: CNS photo - Vatican Media, Reuters

Paus Franciscus is “geschokt door de recente belegering van het Congres”. Hij bad zondag voor de Amerikanen en de vijf mensen die hun leven lieten “op die dramatische momenten” toen demonstranten op 6 januari het Capitool bestormden.

Na het Angelus-gebed op 10 januari, merkte de paus op dat “geweld altijd zelfvernietigend is. Niets wordt gewonnen door geweld en er gaat zoveel verloren”.

“Niets wordt gewonnen door geweld en er gaat zoveel verloren.”
- Paus Franciscus over het geweld bij de bestorming van het Capitool

De paus drong er bij de regeringsleiders en de hele bevolking op aan “om een hoog verantwoordelijkheidsgevoel te behouden om de gemoederen te kalmeren, nationale verzoening te bevorderen en de democratische waarden die in de Amerikaanse samenleving zijn geworteld te beschermen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij bad dat “de Onbevlekte Maria, beschermvrouwe van de Verenigde Staten van Amerika, zou helpen om de cultuur van ontmoeting en zorgzaamheid levend te houden. Dit, als de manier om samen het algemeen welzijn op te bouwen; en moge ze dat doen met allen die in dat land wonen”, zei hij.

‘Zo gedisciplineerd in de democratie’

Een dag eerder waren er fragmenten van een interview gepubliceerd, waarin de paus al zei dat hij “verbaasd” was over de gewelddadige bestorming van het Capitool, vooral omdat de mensen van de Verenigde Staten “zo gedisciplineerd zijn in de democratie.”

Geweld, zo zei hij tegen de interviewer, moet altijd worden veroordeeld. Maar, vervolgde hij, het is ook waar dat er zelfs in de meest “volwassen” samenlevingen gewelddadige minderheden zijn; “mensen die een weg inslaan tegen de gemeenschap, tegen de democratie, tegen het algemeen welzijn”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Leren van geschiedenis

Hij wees erop dat geen enkel land een verleden heeft dat vrij is van geweld. We moeten het volgens hem leren begrijpen om het te voorkomen. We moeten leren van de geschiedenis.

Het complete interview met het Italiaanse Canale 5 werd op 10 januari uitgezonden. De Amerikaanse bisschoppen veroordeelden op 7 januari het geweld en riepen op tot gebed.