fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Politie-aalmoezenier: Trauma rellen Washington nog steeds voelbaar

Dennis Sadowski - Catholic News Service 6 januari 2022
image
Een politieagent veegt zijn tranen weg tijdens een hoorzitting over de Capitool-bestorming. Foto: CNS Photo - Jim Bourg, Reuters

Een jaar na de rellen bij het Amerikaanse Capitool blijft priester Salvatore Criscuolo de fysieke pijn en mentale stress zien onder de agenten van het Washington Metropolitan Police Department.

Criscuolo, 72 jaar, is een vrijwillige aalmoezenier die al 36 jaar voor het departement werkt en regelmatig de straat op gaat, waar hij hoort van agenten die blijven worstelen omdat ze gevochten hebben met mede-Amerikanen die de vreedzame overgang van het presidentschap wilden tegenhouden.

image
Priester Salvatore Criscuolo tijdens een Mis voor politieagenten in 2016. Foto: CNS photo - Jaclyn Lippelmann, Catholic Standard

“Veel agenten zijn nog steeds niet in staat om weer aan het werk te gaan”, vertelde hij aan persbureau CNS.

Trump-aanhangers

Op die bewuste dag een jaar geleden, was Criscuolo met agenten op Pennsylvania Avenue, toen demonstranten, grotendeels aanhangers van voormalig president Donald Trump, voorbij kwamen.

“Toen brak alles los”, herinnert hij zich.

‘Je kon de angst horen’

De priester vertelde de agenten dat hij met hen mee wilde naar het Capitool. Maar zij weerhielden hem daarvan en vertelden hem terug te keren naar de nabijgelegen St. Patrick Church, waar hij in 2019 als pastoor met pensioen ging, zodat hij veilig zou zijn.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Bij de gewelddadige bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari 2021 vielen vijf doden, onder wie een politieagent, en meer dan vijftig gewonden. | Foto's: CNS Photo/Reuters

In de kerk, ongeveer anderhalve kilometer van het Capitool, zette Criscuolo zijn politiescanner aan. “Je kon de intensiteit en de angst van de agenten die dag horen”, vertelt hij.

‘Oorlog tegen landgenoten’

De priester noemt de gebeurtenissen van die dag “angstaanjagend”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als je er niet bij was en de agenten niet kent, kun je je niet voorstellen wat ze hebben meegemaakt. Het was een zes uur durende strijd. Het was een oorlog tegen andere Amerikanen, wat nog beangstigender is.”

Emotioneel kapot

De volgende ochtend sprak Criscuolo met agenten die er diensten van 12 tot 16 uur op hadden zitten.

image
Uitvaart van politieagent Brian Sicknick, die stierf na te zijn mishandeld door Trump-aanhangers bij de Capitool-bestorming. Foto: CNS photo - Tyler Orsburn

“Ik ging met hen praten om te zien hoe het met hen ging, om naar hun verhalen te luisteren. Ze waren er niet alleen fysiek, maar vooral ook emotioneel kapot van. Een paar van hen zijn de dag erna gaan biechten, wat niet ongebruikelijk is na een gebeurtenis als deze”, zei hij.

Herdenkingen

Vandaag vinden er diverse herdenkingsbijeenkomsten en gebedswaken plaats om het geweld door Trump-aanhangers bij het Capitool te herdenken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook Criscuolo wacht een drukke dag. “Ik zal er zijn”, zegt hij. “Ik ga naar de verschillende politiedistricten. Ik zal gaan praten.”

‘Beëindig pogingen om democratie te dwarsbomen’

Intussen roepen christelijke leiders op de politieke verdeeldheid te overstijgen. Het Franciscan Action Network en Faithful Democracy organiseerden op de vooravond van de herdenking een online interreligieuze gebedsdienst. Deelnemers werden opgeroepen om vandaag te vasten.

Op de website van het Franciscan Action Network riepen de katholieke auteur en activist Patrick Carolan en diens protestantse collega Brian McLaren gelovige mensen, en geestelijken in het bijzonder, op om hun steun aan pogingen om de democratie te dwarsbomen te beëindigen, en niet langer de onwaarheid te verkondigen dat Trump in 2020 eigenlijk het presidentschap heeft gewonnen.

‘Verdeelde natie helen’

“Elke bisschop, priester en predikant die geen deel uitmaakt van het probleem moet deel worden van de oplossing door zich met overtuiging uit te spreken tegen de huidige pogingen om onze verkiezingen te saboteren en onze democratie te vernietigen”, schreven ze. “En de rest van ons moet zijn stem voegen bij die van hen en samenkomen om een verdeelde natie te helen terwijl we diegenen verantwoordelijk houden die doorgaan met pogingen om haar te vernietigen.”

https://www.kn.nl/donaties/