Tijdens een antiracismeprotest in San Francisco is een standbeeld van de heilige Junipero Serra omvergeworpen. De aartsbisschop van de stad vindt dat de belangrijke protesten tegen raciale ongelijkheid nu worden “gegijzeld” door een bende die op geweld uit is.
“Wat gebeurt er met onze samenleving?”, zo vraagt mgr. Salvatore Cordileone zich af in een verklaring van 20 juni. “Een hernieuwde beweging om genoegdoening over het verleden te vinden en de onrechtvaardigheid van racisme en politiegeweld aan te pakken, wordt gegijzeld door sommigen in een beweging van geweld, plundering en vandalisme.”
De verklaring kwam na het bericht dat een standbeeld van Sint Junipero Serra was omvergeworpen in het Golden Gatepark van San Francisco, samen met de standbeelden van Francis Scott Key en Ulysses S. Grant.
De bisschop noemt het een nieuw voorbeeld van de verandering in het protest. “Natuurlijk vraagt de herinnering van historische figuren om een eerlijke en open discussie. Maar die was er niet: het was een volksgericht, een problematisch fenomeen dat zich nu verspreid over ons land”, aldus de aartsbisschop.
Elders in de VS en ook in de rest van de wereld sneuvelden beelden van onder andere Lincoln, Churchill en Gandhi.
Junipero Serra (1713-1784) was een franciscaanse missionaris, die negen katholieke missieposten stichtte in Californië. Door zijn toedoen bekeerden duizenden oorspronkelijke bewoners zich tot het christendom en hij leerde hen nieuwe landbouwtechnieken.
Paus Franciscus zei in zijn preek bij de heiligverklaring van Serra in 2015 dat Serra juist “de waardigheid van de oorspronkelijke gemeenschap verdedigde en hen verdedigde tegenover hen die ze mishandelden”.
Critici noemen hem nu een symbool van het Europees kolonialisme en noemen de missieposten plekken van dwangarbeid.
Verdedigers van Serra wijzen erop dat de missionaris opkwam voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners en een voorspreker was voor mensenrechten tegenover de Spaanse veroveraars van het land. Een bewijs zou hiervoor zou alleen al zijn dat de soldaten hun kazernes altijd op verre afstand plaatsten van de missieposten en hun scholen.
Aartsbisschop Cordileone zegt geen historische fouten te willen wegpoetsen, alleen hebben ze met Serra echt de verkeerde man te pakken, zo meent hij.
“Hij gaf het beste wat hij had: De kennis en liefde voor Jezus Christus, die hij en zijn medebroeders doorgaf door scholing, gezondheidszorg en landbouwontwikkeling.”
“Woede tegenover onrechtvaardigheid kan een gezonde reactie zijn wanneer het een rechtvaardige verontwaardiging betreft die een samenleving vooruithelpt. Maar zoals Christus ons zelf leert en zoals Sint Franciscus hem modelleert is liefde, en niet de woede, het enige antwoord”, concludeert de aartsbisschop.