<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Strikte abortuswet van kracht in Texas

Carol Zimmermann - Catholic News Service 2 september 2021
image
Gouverneur Greg Abott van Texas Foto: CNS Photo - Lucas Jackson, Reuters

In de Amerikaanse staat Texas zijn sinds woensdag abortussen na ongeveer zes weken zwangerschap vrijwel verboden. Een wetsvoorstel daarover werd van kracht nadat het federaal Hooggerechtshof niets deed met een verzoek om de wet in de wacht te zetten.

De wet was in mei getekend door de republikeinse gouverneur Greg Abbott. Het is een van de striktste abortuswetten in de Verenigde Staten: abortussen zijn in Texas verboden vanaf het moment dat de foetale hartslag waarneembaar is. De wet maakt een uitzondering voor medische noodgevallen, maar niet voor gevallen van verkrachting of incest.

Waarnemers van beide kanten in het debat hielden tot in de nacht van woensdag de wacht bij het Hooggerechtshof. Ze wachtten op een gerechtelijk bevel dat nooit kwam.

Sluiting veel abortusklinieken

Abortusaanbieders in Texas hadden betoogd dat de wet zo’n 85 procent van de abortussen in de staat zou voorkomen. De nieuwe regels zullen volgens hen waarschijnlijk leiden tot de sluiting van veel klinieken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het Hooggerechtshof zou overigens nog steeds iets kunnen doen met het noodverzoek van de aanbieders; het reageerde enkel niet voordat de wet van kracht werd.

Unieke passage

De Texaanse wet bevat een unieke passage die bepaalt dat privépersonen een wet kunnen handhaven. In dit geval zou dat kunnen door abortusaanbieders en anderen die bij het mogelijk van abortussen betrokken zijn, voor de rechter te slepen.

Momenteel hebben ten minste twaalf andere Amerikaanse staten wetten die vroege abortussen verbieden. Die wetten zijn echter door rechtbanken geblokkeerd.

Levensvatbaar

Twee maanden nadat de Texaanse wet was getekend, stapten abortusaanbieders naar de rechter. Volgens hen schendt de wet het grondwettelijk recht van patiënten om een zwangerschap te beëindigen voordat het kind levensvatbaar wordt geacht, dat wil zeggen, op zichzelf kan overleven.

Het Hooggerechtshof heeft steeds gevonnist dat staten abortus bij zwangerschappen tot 24 weken niet mogen beperken. Dit najaar buigt het Hof zich over een wet in de staat Mississippi, die abortus na de vijftiende week van de zwangerschap verbiedt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Versneld oordeel

De partijen die de Texaanse wet aanvechten, vroegen eind augustus een lokale rechtbank om een versneld oordeel over de kwestie. Dat verzoek werd afgewezen, waarna ze naar een Hof van Beroep stapten. Dat bepaalde onder meer dat hun klacht niet versneld behandeld hoefde te worden, waarna ze het Hooggerechtshof om een uitspraak vroegen.

Bisschoppen van Texas

Volgens Scotusblog hebben de verdedigers van de Texaanse wet erop aangedrongen dat het Hooggerechtshof buiten de zaak zou blijven. Het heeft volgens hen maar een beperkte bevoegdheid om wetten die nog niet gehandhaafd worden, in de wacht te zetten. Rechtbanken, betogen zij, kunnen mensen verbieden iets te doen, maar hebben niet de macht om “de wet te schrappen”.

De bisschoppen van Texas reageerden eind maart al positief op de aanname van pro-life wetten door de Texaanse staat. Ze zeiden die als topprioriteiten te beschouwen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.