<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Tegen racisme, tegen geweld: aartsbisschop Portland reageert op onlusten

Catholic News Service 30 juli 2020
image
Een demonstrant in Portland, tijdens een betoging op 21 juli. Foto: CNS Photo - Caitlin Ochs, Reuters

Aartsbisschop Alexander Sample van Portland heeft in een videoboodschap een inhoudelijke reactie gegeven op de onlusten en protesten in zijn bisdom.

Al enkele maanden vinden in Portland antiracismedemonstraties plaats. Aanleiding was de dood van George Floyd op 25 mei, “maar helaas gaan ze daar nu niet meer over”, zegt Sample.

‘Vreselijke moord’

‘Dit begon vanwege een vreselijke, tragische moord. Aanvankelijk was het protest tegen onrechtvaardigheid, tegen racisme, op z’n plek. Ik heb de protesten van harte gesteund, vanuit rechtvaardigheid en tegen racisme.’

De zonde van racisme

Sample benoemt in zijn boodschap van 24 juli de zonde van racisme. Katholieken, maar eigenlijk iedereen, zouden daar volgens de aartsbisschop verontwaardigd om moeten zijn. Katholieken moeten tegelijk ook rationeel, rustig en voorzichtig zijn in hun reactie.

Ook stelt hij dat katholieken virtue signaling moeten vermijden: lippendienst bewijzen aan moreel correcte opvattingen.

‘In liefde de waarheid zeggen’

“We moeten vanuit de liefde de waarheid durven zeggen en daar moeten we niet bang voor zijn. Ik denk dat de grote meerderheid niet meegaat in deze protesten, vooral door het geweld, de vernielingen en de plunderingen.”

Waardigheid van iedere mens

In plaats daarvan, vervolgt hij, mogen gelovigen groeien in waardigheid. Sample wijst op de katholieke sociale leer als het antwoord op racisme: elk individu heeft zijn waardigheid, die mensen niet van elkaar krijgen, maar van God.

Martin Luther King

Sample stelt dat het noodzaak is dat racisme wordt uitgewist, maar elk geweld in dat debat moet overduidelijk worden afgewezen als kwaad, om te voorkomen dat het ene kwaad op het andere wordt gestapeld.

De aartsbisschop verwijst naar de geweldloosheid van Martin Luther King: hij, en de mensen die hij vertegenwoordigde, leden vaak onder geweld. Ze beantwoordden geweld niet met geweld, maar door te bidden voor hun vervolgers, waar Jezus in de Bergrede toe opriep.

Leren van fouten uit verleden

Veel hedendaagse problemen zijn ontstaan doordat de samenleving zich grotendeels van God heeft afgewend, stelt Sample. Het verleden wordt volgens hem veroordeeld vanuit eigentijdse opvattingen. Beter zou zijn om toe te geven dat het verleden vol zit met fouten en dat daarvan geleerd kan worden.

Als mensen zich zouden realiseren dat ze geroepen zijn tot grootsheid, heiligheid, waardigheid, eeuwigheid en de hemel, zouden ze geen wereldse manieren meer zoeken om de leegte in hun hart te vullen, aldus de aartsbisschop.

Traangas en paramilitairen

Sinds de moord op George Floyd, op 25 mei jongstleden, wordt er onophoudelijk geprotesteerd in Portland. Soms gaan deze protesten gepaard met geweld of plunderingen of wordt de politie bekogeld.

Op 26 juli probeerde men het federaal gerechtsgebouw van Portland, het epicentrum van de protesten, in brand te steken. De politie zet traangas en pepperspray in en er zijn al dagen berichten dat demonstranten worden ontvoerd door ongeïdentificeerde paramilitairen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.