De regering-Trump heeft per direct een contract beëindigd met de Amerikaanse bisschoppenconferentie aangaande de hulpverlening aan vluchtelingen.
De samenwerking was al eerder geschorst toen Trump een decreet ondertekende waarmee de financiering van het Amerikaanse vluchtelingenprogramma werd opgeschort.
De bisschoppen werden op 26 februari per brief op de hoogte gebracht van de beëindiging van het contract. Twee brieven werden verzonden door Joseph G. Kouba van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Anthony Granado, de adjunct-secretaris-generaal van de Amerikaanse bisschoppen.
De migratie- en vluchtelingendienst van de Amerikaanse bisschoppenconferentie is een van de tien organisaties die samenwerken met USRAP, het nationale programma voor vluchtelingenopname.
Dat programma werd in 1980 opgezet door het Amerikaanse Congres en formaliseert het proces waarmee vluchtelingen legaal worden opgenomen in de Verenigde Staten. De migratiedienst van de bisschoppen biedt al jarenlang hulp aan zo’n 18 procent van alle vluchtelingen die jaarlijks in de Verenigde Staten arriveren.
Op 20 januari ondertekende president Donald Trump een decreet waarmee USRAP werd opgeschort. Daarmee wilde de regering beoordelen of het opnemen van vluchtelingen “in het nationaal belang is”.
Daarop spande de Amerikaanse bisschoppenconferentie op 18 februari een rechtszaak aan om dat regeringsbesluit aan te vechten.
De bisschoppen noemden Trumps’s beslissing “onwettig en schadelijk” en eisten dat de financiering werd hersteld die nodig is om het vluchtelingenwerk van religieuze en maatschappelijke organisaties voort te kunnen zetten.
Volgens Chieko Noguchi, woordvoerder van de Amerikaanse bisschoppen, loopt de rechtszaak nog. Om deze reden weerhouden de Amerikaanse bisschoppen zich nog van commentaar op de kwestie.
Noguchi benadrukte eerder dat de Amerikaanse bisschoppen via hun vluchtelingenorganisatie al tien jaar hulp verlenen aan legale vluchtelingen. Die hulp komt nu in gevaar.
“Vluchtelingen zijn mensen die speciale screenings en procedures van de Amerikaanse overheid hebben ondergaan en die ontberingen en vervolging in hun thuisland ontvluchten om zich te vestigen in de Verenigde Staten”, aldus Noguchi.
“Gedurende deze langdurige samenwerking met de Amerikaanse overheid heeft de Amerikaanse bisschoppenconferentie bijna een miljoen mensen geholpen om veiligheid te vinden en hun leven op te bouwen in de Verenigde Staten.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.