<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Trumps kandidaat-rechter Hooggerechtshof is de katholieke Amy Coney Barrett

Catholic News Service 28 september 2020
image
Amy Coney Barrett spreekt na haar nominatie voor het Hooggerechtshof. Foto: CNS photo - Carlos Barria, Reuters

Acht dagen na de dood van opperrechter Ruth Bader Ginsburg, draagt de Amerikaanse president Trump rechter Amy Coney Barrett voor als lid van het Hooggerechtshof. De keuze voor de katholieke Barrett riep gemengde reacties op.

Trump noemde zijn kandidaat “een van ’s lands geniaalste juridische knappe koppen en trouw aan de Grondwet”. De president wil zo eenvoudig en snel mogelijk de rechter beëdigen.

Hiervoor moet zij gehoord worden binnen de Senaat en uiteindelijk met een meerderheid van 50 stemmen gekozen worden. De Republikeinen hebben momenteel 53 zetels in de Senaat.

Niemand zo capabel

De 48-jarige Barrett reageerde “zich nederig te voelen om het Hooggerechtshof te dienen” en verklaarde altijd met aandacht in de voetstappen van Ginsburg te zullen treden. Barrett is op het moment professor in de Rechten op de katholieke Universiteit van Notre Dame en rechter bij de Rechtbank voor Hoger Beroep in het 7de district.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Haar collegaprofessor Carter Snead zei in een radioprogramma “niet te geloven dat er iemand in het land meer capabel is voor het Hooggerechtshof dan Barrett vanwege haar combinatie van genialiteit, haar arbeidsethos, haar open houding en haar menslievende manier van omgaan met mensen.”

Geen verrassing

Trumps keuze voor Barrett is geen verrassing. Nadat Ginsburg stierf verscheen haar naam meteen op de lijstjes van potentiële kandidaten. In 2018 werd zij ook al genoemd als mogelijke opvolger van opperrechter Anthony Kennedy.

Een dag voor de officiële bekendmaking noemden kranten haar al de meest waarschijnlijke kandidaat.

Katholieke principes

Haar kandidatuur riep van verschillende kanten in het politieke spectrum en binnen de katholieke Kerk reacties op. De een hoopt op een snelle beëdigingsprocedure, de anderen maken zich zorgen over haar katholieke principes.

John Gehring, katholieke programmadirecteur van lobbygroep Faith in Public Life (‘Geloof in het openbare leven’): “Pro life zijn is niet het enige vraagstuk. Veel katholieke stemmers maken zich zorgen dat Barrett de toegang tot gezondheidszorg zal ondermijnen, en daarbij de arbeidersrechten, de bescherming van het milieu en andere ethische kwesties binnen de sociale leer van de Kerk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Barrett werd eerder in 2017 al door de Democraten ondervraagd over de rol die haar katholieke geloof speelde in haar rechterlijke uitspraken. Zij antwoordde toen: “Het is een rechter nooit geëigend de eigen persoonlijke opvattingen boven de wet te stellen.”

Terugdraaiing abortuswetgeving

Een vraag die veel christenen en tegenstanders in Amerika bezig houdt is, of deze gelovige rechter de abortusuitspraak ‘Roe versus Wade’ zou willen terugdraaien. In 2017 zei Barrett hierover, “dat zij alle voorgaande uitspraken van het Hooggerechtshof zou volgen”.

In 2013 zei de kandidate tijdens een toespraak op de Notre Dame Universiteit dat “het terugdraaien van ‘Roe’ ervoor zou zorgen dat abortus legaal noch illegaal zou worden in de VS. In plaats daarvan zou het de staten en het congres vrij staan abortus te verbieden, beschermen of reguleren zoals zij dat zouden willen.”

Zesde katholieke opperrechter

Als Barrett zou worden beëdigd als Opperrechter zou zij de zesde katholieke rechter zijn van de in totaal negen rechters die het Hooggerechtshof telt.

Ook Opperrechter John Roberts, Brett Kavanaugh, Clarence Thomas, Samuel Alito en Sonia Sotomayor zijn katholiek. Rechter Neil Gorsuch is katholiek opgevoed maar is nu episcopaals. Rechters Stephen Breyer en Elena Kagan zijn joods.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.