fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

VS: Huis van Afgevaardigden neemt verregaande abortuswet aan

KN Redactie 28 september 2021
image
Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden, die voorstander is van liberaliseren van de bestaande abortuswet. Foto: CNS Photo - Kevin Lamarque, Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een wetsvoorstel aangenomen dat in iedere Amerikaanse staat abortus in elke fase van de zwangerschap toestaat. Het voorstel gaat nu door naar de Senaat, die er binnenkort over zal stemmen.

De Wet op Bescherming van de Gezondheid van Vrouwen – zoals het wetsvoorstel genoemd wordt – wordt door tegenstanders één van de meest extreme abortuswetten ooit genoemd. De maatregel maakt het mogelijk dat vrouwen in elk stadium van hun zwangerschap een abortus kunnen ondergaan.

Momenteel is in veel delen van de Verenigde Staten een abortus toegestaan in ongeveer de eerste 24 weken van een zwangerschap. De staat Texas is hierop een uitzondering. Sinds begin september is daar een wet in werking die abortus na ongeveer zes weken zwangerschap strafbaar stelt.

Geschrapte voorwaarden

Heel wat huidige voorwaarden om tot abortus over te kunnen gaan, worden in de nieuw voorgestelde wet geschrapt: zo is er geen vastgestelde bedenktijd meer voorafgaand aan de abortus. Ook worden behandelaars niet meer verplicht om de vrouwen van specifieke informatie te voorzien. De behandelaars hoeven ook niet per sé bevoegde artsen te zijn. En er zijn geen regels meer die medische professionals toestaan om te weigeren een abortus uit te voeren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De republikein Chris Smith – medevoorzitter van de pro-life-groep binnen het Huis van Afgevaardigden – zei voorafgaand aan de stemming: “Dit wetsvoorstel vormt een existentiële bedreiging voor ongeboren kinderen en voor de waarde van het leven zelf.”

Grote zorgen

“Een aanzienlijke meerderheid van de Amerikanen maakt zich grote zorgen over de bescherming van het leven van ongeboren kinderen”, zei het katholieke congreslid. Smith wees daarbij op een peiling uit 2021 waaruit blijkt dat 65% van de Amerikanen wil dat de zaak Roe versus Wade, waarmee het Hooggerechtshof in 1973 abortus legaliseerde, “opnieuw geïnterpreteerd wordt om ofwel de kwestie naar de staten te sturen of de legale abortus te stoppen”.

Op een na alle Democraten – gesteund door president Biden en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi – stemden voor het nieuwe wetsvoorstel. Alle republikeinen stemden tegen. Het voorstel werd aangenomen met 218 tegen 211 stemmen.

‘De wet laat vrouwen volkomen in de steek’

“De wet gaat niet over de gezondheid van vrouwen, maar alleen over het elimineren van alle bescherming voor ongeboren kinderen”, zei aartsbisschop Joseph F. Naumann van Kansas City die tevens voorzitter is van de pro-life-commissie van de Amerikaanse bisschoppen op 24 september.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als het wet zou worden, “zou dit leiden tot de opzettelijke vernietiging van miljoenen ongeboren levens, waardoor talloze vrouwen fysieke, emotionele en spirituele littekens zullen oplopen”, zei hij in een verklaring.

“Dit wetsvoorstel gaat ervan uit dat abortus de enige of beste oplossing is voor een crisiszwangerschap” en “is gebaseerd op een vals en wanhopig verhaal dat vrouwen volkomen in de steek laat”, vervolgde hij. “Het congres zou een publiek beleid moeten omarmen dat de rechten van moeders, hun kinderen en het geweten van alle Amerikanen respecteert”.

Stem van verontwaardiging

Het wetvoorstel zal overigens naar verwachting niet door de Senaat worden aangenomen. De voorstanders van de abortuswet zeiden dat hun stem nog steeds de verontwaardiging verwoordt die vrouwen voelen over de nieuwe wet in Texas die abortus na zes weken verbiedt.

Bron: Catholic News Service