<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

VS: katholieke leiders spreken zich uit tegen anti-Aziatisch geweld

Catholic News Service 23 maart 2021
image
Een meisje houdt een bloem vast tijdens de wake in Atlanta. Foto: CNS Photo - Shannon Stapleton, Reuters

Na de schietpartij in Atlanta waarbij acht mensen om het leven kwamen – waaronder zes Aziatisch-Amerikaanse vrouwen – vonden protesten en wakes plaats in Amerika. De slachtoffers werden herinnerd en er werd opgeroepen tot een einde aan het toenemende anti-Aziatisch racisme en geweld.

Twee jezuïetenuniversiteiten, St. Louis University en Georgetown University, hielden een online wake. Daarin werd ook gediscussieerd over de uitdagingen waarmee de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap te maken krijgt en manieren om hen beter te verdedigen.

Bisschoppen en zusters spraken zich uit tegen het geweld en riepen opnieuw op om racisme te beëindigen.

Einde aan racisme

“We moeten alle slachtoffers van geweld steunen en solidair zijn met degenen die kwetsbaar zijn in onze gemeenschappen”, zei aartsbisschop Gregory Hartmayer van Atlanta in een verklaring op 17 maart, een dag na de aanslag.

Hij wees er ook op dat veel mensen “elke dag van hun leven discriminatie, agressie en geweld doorstaan” en zei dat christenen zich moeten inspannen om de hele gemeenschap te beschermen. Zij moeten zich uitspreken tegen agressie en actief streven naar een einde aan “racisme en elke vorm van discriminatie”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toenemende vijandigheid

Bisschop Oscar Solis van Salt Lake City is voorzitter van de commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie die over Aziatische zaken gaat. Hij herhaalde de oproep van de aartsbisschop van Atlanta om solidair te zijn met de kwetsbaren.

In een verklaring zei hij dat de schietpartijen in Atlanta “tot een nationale dialoog hebben geleid over het aanpakken van anti-Aziatische vooringenomenheid. Die kreeg vorm in tal van andere daden van fysiek geweld, verbale aanvallen en vernietiging van eigendommen in het afgelopen jaar. Aziatische gemeenschappen in het hele land zijn getraumatiseerd”.

De bisschop zei diep bedroefd te zijn dat de massaschietpartij “op tragische wijze aan acht mensen het leven kostte”. Hij is bezorgd over toenemende vijandigheid jegens mensen van Aziatische afkomst.

‘Elke vorm van haat en geweld’ afgekeurd

“Als bisschoppen keuren we elke vorm van haat en geweld af, vooral op basis van ras, etniciteit of geslacht”, zei bisschop Solis. “We bidden voor de families en vrienden van degenen die verloren zijn gegaan. En voor hun gemeenschappen, die zich op dit moment misschien onveilig en kwetsbaar voelen.”

De verdachte – de 21-jarige Robert Long uit Georgia – is gearresteerd en beschuldigd van acht moorden en zware mishandeling. De schietpartijen vonden plaats in drie spa’s in het metrogebied van Atlanta. Hij is nog niet aangeklaagd wegens een haatmisdaad.

Het motief

Onderzoekers bekijken nog steeds of de misdaden een racistisch motief hadden. Long beweerde dat hij ze pleegde om een einde te maken aan zijn verleidingen: hij zegt seksverslaafd te zijn. Long, lid van een baptistenkerk, was onder behandeling in een kliniek die specialiseerd is in de behandeling van seks- en pornoverslaving.

Burgermeester Keisha Lance Bottoms zei de dag na de schietpartij tegen verslaggevers: “Wat de motivatie ook was voor deze man, we weten dat de meerderheid van de slachtoffers Aziatisch waren. We weten ook dat dit een probleem is dat zich in het hele land voordoet. Het is onaanvaardbaar. Het is hatelijk en het moet stoppen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Stijging anti-Aziatisch geweld

De schietpartij raakte een zenuw in de VS, waar het anti-Aziatisch geweld vooral sinds de uitbraak van het coronavirus is toegenomen. De uitbraak begon in het Chinese Wuhan en toenmalig president Trump sprak vaak van het China-virus of kung flu. 

Belangengroep AAPI Hate volgt haatincidenten tegen Aziatische Amerikanen en bewoners van Amerikaanse eilanden in de Stille Oceaan. Sinds maart ontving de groep meer meldingen van haatincidenten in het hele land. Afgelopen jaar waren dat er 3800, veel meer dan het gebruikelijke totaal van honderd per jaar.

Taak om te verzetten

Kardinaal Blase Cupich uit Chicago richtte zich in een verklaring van 18 maart specifiek tot “broeders en zusters in de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap”. Hij vertelde hun dat het aartsbisdom en de hele Kerk naast hen staat “op dit moment van verdriet en afschuw”.

Hij merkte op dat het aantal anti-Aziatische haatmisdrijven het afgelopen jaar met honderdvijftig procent is gestegen, terwijl het aantal haatmisdrijven in het algemeen met zeven procent is gedaald. Deze situatie volgens hem onverdraaglijk.

“We bidden voor allen die lijden onder racistisch geweld en haatzaaiende uitlatingen. Er is voor beide geen plaats in onze samenleving. Het is de taak van ons allemaal om ons te verzetten tegen taal, cultuur en daden die Aziatische Amerikanen en alle mensen van kleur kleineren – omdat ze dodelijke gevolgen hebben.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een bijzonder kwaad

Aartsbisschop Allen Vigneron van Detroit merkte 21 maart ook op dat de schietpartijen in de omgeving van Atlanta plaatsvonden tijdens een “toename van het aantal meldingen van verbale en fysieke aanvallen op Aziaten en Aziatische Amerikanen”.

“Hoewel geweld van welke aard dan ook verkeerd is”, zei hij, “is geweld dat voortkomt uit racisme een bijzonder kwaad dat moet worden veroordeeld en uitgeroeid. Het heeft geen plaats in onze samenleving.”

Wetgeving tegen haatmisdrijven

Dagen na de schietpartijen in Atlanta zei president Joe Biden dat hij er bij het Congres op aandringt de Hate Crimes Act goed te keuren. De wet ondersteunt staats- en lokale overheden om de rapportage van haatmisdrijven te verbeteren en informatie over haatmisdrijven toegankelijker te maken voor Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen.

‘Bekering van ons hart’

De dominicanessen van Adrian benadrukten de noodzaak van een strenge wetgeving inzake haatmisdrijven. Ze baden “voor een diepgaande bekering van ons hart”: “Zodat we het racisme kunnen uitroeien dat onze zusters en broeders van kleur nog steeds zoveel schade toebrengt en dat het morele weefsel van onze natie uitholt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.