<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

VS: katholieken reageren uiteenlopend op vrijspraak Kyle Rittenhouse

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 november 2021
image
Een groep demonstranten die op de derde dag van het proces tegen Kyle Rittenhouse protesteren in de plaats Kenosha. Foto: CNS Photo - Evelyn Hockstein, Reuters

Katholieken in de VS reageren uiteenlopend nadat een Amerikaanse jury vrijdag de tiener Kyle Rittenhouse vrijsprak van doodslag. Daar waar sommigen oproepen de vrede te bewaren, vinden anderen dat de uitspraak een loopje neemt met de rechtvaardigheid.

De zeventienjarige tiener doodde op 25 augustus 2020 twee mannen en verwondde een derde. Rittenhouse was, getriggerd door een online oproep, met medische hulpmiddelen en wapens naar een Black Lives Matter-demonstratie gegaan. De betoging in de plaats Kenosha in Winsconsin was een reactie op het neerschieten van een zwarte man – Jacob Blake – door een blanke politieagent. Rittenhouse verklaarde tijdens het proces dat hij naar de demonstratie was gegaan om plaatselijke ondernemers te beschermen.

De Amerikaanse justitie klaagde Rittenhouse aan voor moord en doodslag, maar Rittenhouse zei dat hij niet anders kon omdat hij zich in het nauw gedreven voelde. Na drieënhalve dag beraad oordeelde de jury dat de jongen uit zelfverdediging had gehandeld en sprak hem vrij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Proces van genezing

De uitspraak maakte afgelopen weekend veel los in Amerika, ook onder christenen.

De aartsbisschop van Milwaukee, in iwiens bisdom Kenosha ligt, en de plaatselijke dominee Monica Cummings drongen aan op kalmte. Cummings leidde een gebedswake op 19 november en vroeg de plaatselijke gemeenschap daarin “het lange proces van genezing te beginnen”.

In zijn verklaring nodigde aartsbisschop Jerome Listecki mensen uit om samen met hem te bidden voor de vrede en die ook metterdaad te bevorderen.

Gebod van naastenliefde

“In tijden als deze, waarin grote verdeeldheid onder de mensen heerst en er mogelijk sociale onrust ontstaat, is het belangrijk voor ons om Jezus’ gebod om elkaar lief te hebben te onthouden”, zei de aartsbisschop. “Als Amerikanen vertrouwen we op de rechtsstaat en ons rechtssysteem, dat de rechten van al onze burgers waarborgt.”

“We moeten niet vergeten dat elk individu is gemaakt naar het beeld en de gelijkenis van God, en daarom moeten we de twee grote geboden volgen: heb God lief en heb je naaste lief als jezelf. Door dit te doen erkennen we de menselijke waardigheid in elke persoon en behandelen we elkaar met respect en liefde.”

Cultuur van geweld

Johnny Zokovitch, directeur van Pax Christi USA, liet zich veel kritischer uit. Hij beschuldigde Rittenhouse ervan dodelijk geweld te hebben gebruikt ter ondersteuning van extremistische opvattingen.

Hij zei dat de vrijspraak van de jury “de boodschap afgeeft” dat deze acties kunnen worden uitgevoerd “zonder verantwoording en gerechtigheid”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Waar we getuige van zijn, is een nieuwe onthulling van hoe onze systemen op transparante wijze blanke privileges beschermen, de verslaving van ons land aan wapens en wapencultuur verergeren en een cultuur van geweld bevorderen”, zei hij in een verklaring op19 november.

“Dergelijke berichten zijn volkomen in strijd met wat ons geloof ons vertelt over onze verantwoordelijkheden jegens elkaar, over de zorg voor en de bescherming van de waardigheid van ieder mens.”

Aanfluiting

Joan Neal, plaatsvervangend directeur van het katholieke netwerk voor sociale rechtvaardigheid, deelde deze mening en zei: “Deze beslissing is een aanfluiting en voorspelt niet veel goeds voor de raciale rechtvaardigheid in ons land, tenzij er maatregelen worden genomen om verantwoording af te leggen zodra mogelijk.”

Ook de katholieke president Joe BIden legde een verklaring af nadat het vonnis was uitgesproken. Hij zei dat de natie “moet erkennen dat de jury heeft gesproken”, zelfs als haar beslissing “veel Amerikanen, onder wie ikzelf, boos en bezorgd maakt”.

Gelijke behandeling onder de wet

“Ik heb een belofte gedaan om Amerikanen samen te brengen, omdat ik geloof dat wat ons verenigt veel groter is dan wat ons scheidt”, zei Biden. “Ik weet dat we de wonden van ons land niet van de ene op de andere dag zullen genezen, maar ik blijf vastbesloten om alles te doen wat in mijn macht ligt om ervoor te zorgen dat elke Amerikaan gelijk, eerlijk en waardig wordt behandeld onder de wet.”

Bronnen: Catholic News Agency en NOS

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.