fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

VS: ‘Meerderheid Hooggerechtshof wil landelijk abortusrecht afschaffen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 mei 2022
image
In Washington verzamelden zich afgelopen nacht direct na de publicatie van een gelekt conceptvonnis over abortus demonstranten bij het Hooggerechtshof. Foto: CNS - Moira Warburton, Reuters

Een meerderheid van de rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof wil het landelijke recht op abortus afschaffen. Dit blijkt uit een vannacht uitgelekt document, schrijft website Politico. Abortuswetgeving zou dan weer door de afzonderlijke staten geregeld worden.

Amerikaanse pro-life organisaties reageren verbolgen over de lek, maar juichen het voorstel toe.

Roe vs. Wade

Een uitspraak in de zaak Roe vs. Wade uit 1973 regelde een grondwettelijk recht op abortus tot ongeveer 24 weken in de gehele Verenigde Staten. Deze uitspraak werd in 1992 bekrachtigd in een zaak die bekend staat als Planned Parenthood vs. Casey.

De staat Mississippi wil dat de uitspraken uit 1973 en 1992 nietig verklaard worden. Sinds 2018 probeert de staat de abortusgrens terug te brengen naar vijftien weken zwangerschap. De staat verloor twee zaken hierover. In december werd de zaak bij het Hooggerechtshof neergelegd. Naar verwachting zullen de rechters eind juni een besluit nemen.

‘Extreem verkeerde’ uitspraak

De Amerikaanse nieuwssite Politico meldde maandagnacht een 98 pagina’s dik ontwerpvoorstel in handen te hebben gekregen. Daarin schrijft rechter Samuel Alito dat de Roe vs. Wade-wetgeving nietig verklaard moet worden. Volgens Alito is de redenering onder het arrest “uitzonderlijk zwak” en had de uitspraak “schadelijke gevolgen”. Hij stelt in het gelekte document dat de uitspraak “extreem verkeerd” was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is tijd om de grondwet in acht te nemen en de abortuskwestie terug te geven aan de gekozen volksvertegenwoordigers”, aldus Alito in het document.

Volgens Politico delen vier andere rechters – allemaal door de Republikeinen benoemd – deze mening. Drie liberale rechters bereiden een afwijkend standpunt voor. De conservatieve voorzitter van het Hof heeft volgens Politico nog geen keuze gemaakt.

Als het uitgelekte voorstel werkelijkheid wordt, zal de helft van de Amerikaanse staten – met name in het zuiden en midwesten – abortus onmiddellijk verbieden, schrijft de website.

‘Onvergeeflijke zonde’

Het is de eerste keer in de moderne geschiedenis van het Hof dat een concept is uitgelekt terwijl de zaak nog aanhangig is, merkt Politico op. SCOTUSblog, een populaire site die rapporteert over het Hooggerechtshof, tweette dat het ontwerp “vrijwel zeker een authentiek ontwerpadvies” is en dat het uitlekken ervan een “onvergeeflijke zonde” was.

Binnen enkele minuten na de publicatie van het document ontstonden felle discussies op sociale media. In Washington werden barricades opgeworpen rond het Hooggerechtshof. Veel mensen verzamelden zich bij het Hof om te protesteren. Sommige demonstranten baden de rozenkrans.

https://www.kn.nl/donaties/

Amerikaanse pro-life organisaties veroordelen het lekken van het document.

Jeanne Mancini van March for Life tweette: “Dit lek was bedoeld om het proces te corrumperen. Het is hartverscheurend dat sommige voorstanders van abortus zich tot elk niveau verlagen om de rechtbank te intimideren, wat de gevolgen ook mogen zijn.”

‘Wij het volk’

Hoe dan ook wordt het voorstel om de genoemde uitspraken te herroepen door Amerikaanse pro-lifers met open armen ontvangen.

Zo zei Kristan Hawkins, de voorzitter van Students for Life of America: “We weten niet of de geruchten over het einde van Roe al kloppen, maar we weten dat het beëindigen ervan de juiste beslissing is. De kwestie gaat weer terug van een paar rechters met een agenda naar ‘wij het volk’.”

Abortus stond niet in “onzichtbare inkt” in de Amerikaanse grondwet geschreven, voegde ze eraan toe, “totdat zeven mannen het in 1973 zagen. Het beëindigen van het ongeboren menselijk leven is en is altijd een juridische fout geweest”.

Abortusproblematiek niet opgelost

Daarnaast overheersen ook een zekere nuchterheid en realisme: als de wetgeving weer per staat geregeld wordt, is de problematiek rondom abortus nog niet opgelost. Veel pro-life-organisaties geven in hun reactie aan zich te blijven inzetten voor het ongeboren leven, vrouwen en hun families.

Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency