<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

VS tekenen verklaring voor vrouwengezondheidszorg zonder abortus

Sanne Gerrits 27 oktober 2020
image
Deelnemers aan de Amerikaanse Mars voor het Leven in 2018. Foto: CNS Photo - Tyler Orsburn

De Verenigde Staten hebben vorige week samen met 32 andere landen de Genève Consensus Verklaring getekend. Het document pleit voor een versterking van de gezondheidszorg voor vrouwen, zonder daarbij abortus te promoten.

Daarnaast staat de verklaring voor het behoud van het menselijk leven, steun aan gezinnen als fundament voor een gezonde samenleving en de bescherming van de soevereiniteit van afzonderlijke landen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Geen recht op abortus’

De ondertekenaars reageren hiermee op de verklaring van de VN Mensenrechtenraad uit 2018 die de toegang tot abortus opnam in haar lijst van universele rechten. “Er is geen internationaal recht op abortus, en geen verplichting om financieel bij te dragen aan abortus”, zegt de verklaring. De landen willen hun recht op zelfbeschikking over deze zaken terug.

‘Eenzijdige focus op radicale agenda’

“Tragisch genoeg worden vrouwen over de hele wereld onnodig geconfronteerd met gezondheidsproblemen – maar al te vaak met dodelijke gezondheidsproblemen – terwijl te veel rijke landen en internationale instellingen een eenzijdige focus leggen op een radicale agenda, die beledigend is voor veel culturen en de gezamenlijke zorg voor vrouwengezondheid laat ontsporen. Vandaag hebben we duidelijk afgebakend: VN-agentschappen kunnen niet langer de overeengekomen taal herinterpreteren en verkeerd interpreteren zonder verantwoording”, zei de Amerikaanse minister van Gezondheidszorg Alex Azar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Critici: ‘Verkiezingspraat’

Minister van Binnenlandse Zaken Mike Pompeo stelde dat president Trump als geen ander ooit opkomt voor de waardigheid van het menselijk leven. “Allemaal verkiezingspraat”, reageren critici in onder andere de Washington Post echter.

Zij zijn bang dat het welzijn van vrouwen met deze verklaring juist in de knel komt. De ondertekenende landen, zoals Saoedi-Arabië, Brazilië en Sudan scoren nou juist nog niet zo hoog op het gebied van vrouwenwelzijn, vinden ze. Uit Europa doen Polen, Hongarije en Wit-Rusland mee met de Conventie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.