<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Wat mag het zijn: het vuurpeloton of de elektrische stoel?

Carol Zimmermann - Catholic News Service 20 mei 2021
image
Een executiekamer in een gevangenis in de Amerikaanse staat Utah. Naast de dodelijke injectie mogen er in de staat South Carolina nu ook het vuurpeloton en de elektrische stoel gebruikt worden bij de executie van een ter dood veroordeelde gevangene. Foto: CNS Photo - Trent Nelson, Salt Lake Tribune, Pool via Reuters

De Amerikaanse staat South Carolina wil na tien jaar de executies van ter dood veroordeelden weer oppakken. Bij gebrek aan injectiemedicijnen moeten gevangenen kiezen tussen het vuurpeloton of de elektrische stoel. Een nieuwe wet maakt dit mogelijk.

De afgelopen tien jaar zijn er geen executies uitgevoerd, omdat er geen dodelijke injectiemedicijnen beschikbaar waren. Voorstanders van het wetsvoorstel dat de Republikeinse gouverneur Henry McMaster van South Carolina 14 mei ondertekende, zien het als een stap om de doodstraf opnieuw te starten.

Schril contrast

Katholieke tegenstanders van de doodstraf noemden de maatregel daarentegen een “tegenslag voor South Carolina” en een zet die “in schril contrast staat met de krachtige pogingen elders om de doodstraf af te schaffen”.

“In feite is er geen enkele reden waarom de staat überhaupt mensen zou moeten executeren”
- Anti-doodstrafactiviste Krisanne Vaillancourt Murphy

“Het decennium zonder executies in South Carolina moet worden gezien als een teken van vooruitgang in de richting van een cultuur van het leven, niet als een reden om terug te vallen op immorele en gruwelijke manieren om te doden”, zei Krisanne Vaillancourt Murphy, directeur van Catholic Mobilizing Network, een katholieke actiegroep die protesteert tegen de doodstraf.

Geen plaats

Ze zei ook dat de elektrische stoel en het vuurpeloton “geen plaats zouden moeten hebben op de lijst van middelen van de staat” om daarmee “zogenaamde gerechtigheid te bewerkstelligen. In feite is er geen enkele reden waarom de staat überhaupt mensen zou moeten executeren”, vertelde ze op 10 mei.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Menselijker

Gouverneur McMaster tweette op 17 mei dat met deze nieuwe wet de familie en de geliefden van de slachtoffers eindelijk gerechtigheid zullen krijgen, hetgeen de staat aan hen verschuldigd is.

Een ander voordeel is volgens voorstanders van de wet dat deze executiemiddelen “menselijker” zouden zijn dan de injecties. Deze leidden in het verleden namelijk soms tot nare situaties waarbij de executie langer duurde dan bedoeld.

“Regressieve wetten zoals deze zullen alleen maar het einde van de doodstraf bespoedigen”
- Anti-doodstrafactiviste zuster Helen Prejean

“Het is huiveringwekkend om te denken dat het humaan is om iemand de keuze bieden tussen elektrocutie en een vuurpeloton”, zei Vaillancourt Murphy.

Koers

Zuster Helen Prejean, die al jarenlang activist is tegen de doodstraf, tweette ook op 17 mei over de nieuwe wet. Ze heeft er een andere kijk op: “Regressieve wetten zoals deze zullen alleen maar het einde van de doodstraf bespoedigen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ondanks dat Vaillancourt Murphy deze nieuwe wet betreurde zei ze dat zij en andere pleitbezorgers van afschaffing van de doodstraf “de vele katholieken in South Carolina dankbaar waren die zich uitspraken tegen de uitbreiding van executiemethoden in de staat”.

“Over het algemeen koerst het beleid af op afschaffing van de doodstraf. Ik bid dat South Carolina snel weer van richting zal veranderen en de algemene koers zal volgen”, zei ze.

De dodencel

South Carolina is een van de 24 staten waar de doodstraf toegestaan is. In de afgelopen zestien jaar hebben elf staten de doodstraf afgeschaft en hebben de gouverneurs van de staten in Californië, Oregon en Pennsylvania de doodstraf opgeschort.

Momenteel zitten er 37 mannen in de dodencel in South Carolina. Het is de vierde staat – naast Mississippi, Oklahoma en Utah – die het vuurpeloton gebruikt bij executies. De meeste staten gebruiken een medicijncombinatie voor executies. Enkele staten gebruiken slechts één medicijn, pentobarbital, dat de federale overheid het afgelopen jaar ook gebruikte bij het executeren van gevangenen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.